У Януковича не збираються передавати справи

Вівторок, 20 листопада 2007, 10:56

Міністр Кабінету міністрів Анатолій Толстоухов вважає, що уряду Віктора Януковича не доведеться передавати справи новому Кабміну, бо Янукович залишиться прем'єром.

"Я розумію заяви президента так, що він як головний пріоритет хоче, щоб після виборів Україна була єдиною. Єдину країну в даному випадку повинна уособлювати правляча коаліція. Коаліція з двох учасників – БЮТ і "НУ-НС" – не буде коаліцією, що представляє волевиявлення виборців усієї країни", - сказав він в інтерв'ю газеті "Дело".

За словами Толстоухова, "це має бути як мінімум три суб'єкти – я бачу коаліцію такою: Партія регіонів, "Наша Україна" і Блок Литвина".

"Я розумію, що така коаліція для "Нашої України" – це хворобливе внутрішнє питання. Але це саме та ситуація, коли треба практично дати відповідь на питання: ти демократ з погляду гасел чи ти демократ з погляду інтересів народу й України? Так що, з цієї точки зору, Партія регіонів має всі підстави вважати, що прем'єр-міністром має бути її представник", - додав він.

"У сьогоднішній ситуації, якщо виходити з інтересів України, можна обійтися без передачі справ: Янукович сам собі справи передавати не буде", - додав міністр Кабміну.

На питання, звідки у нього впевненість, що і президент бачить новий уряд на чолі з Януковичем, Толстоухов відповів: "Я виходжу з його заяви. І я його так розумію".

"Як його заяву трактує так звана демократична коаліція – це її проблеми. Тому що я не ставлю знак рівності між президентом і "демократичною коаліцією". Якби усе було так, як вони кажуть, якби в них було 226 голосів, я думаю, ми вже знали б, хто ким себе бачить у новому уряді, хто за що збирається відповідати", - підкреслив він.

На питання, чи не означає це, що Толстоухов пропонує об'єднати БЮТ, "НУ-НС" і Партію регіонів, Толстоухов відповів: "Не обов'язково".

"Якщо "Наша Україна", Блок Литвина і Партія регіонів об’єднаються – цього достатньо для початку. Важливо розуміти інше. Це влада, що взяла на себе відповідальність. А БЮТ має зрозуміти, що вони – другий бік влади – опозиція, якій надано право конкурувати з цією владою", - сказав він.

За словами Толстоухова, "якщо неможливе об'єднання Партії регіонів і "Нашої України" з точки зору творчої роботи на благо країни, виходить, тоді не потрібно говорити про Україну взагалі".

"Альтернативи цьому (коаліції "НУ-НС" і ПР) немає. Лінія розламу, котру раніше можна було б назвати внутрішньодержавною, стає сьогодні внутрішньопартійною і внутрішньоблоковою…Потрібно допомогти "Нашій Україні" переступити, подолати цю проблему (різницю поглядів)", - упевнений він.

На думку Толстоухова, те, що всі члени "НУ-НС" підписалися за створення коаліції з БЮТ "не значить, що усі вони як один будуть голосувати ось за цього спікера, прем'єр-міністра", а "нова "помаранчева" коаліція може, як і стара, виявитися просто "мулькою".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування