Україна здолала останню перешкоду на шляху до СОТ

Четвер, 17 січня 2008, 08:15

Україна та ЄС досягли компромісу в питанні експортних мит, подолавши останню перешкоду на шляху до Світової організації торгівлі (СОТ).

Про це в телефонному інтерв’ю УНІАН повідомив з Лондону комісар ЄС з питань торгівлі Пітер Мендельсон.

"Я із задоволенням можу сказати, що ми знайшли рішення на базі компромісу, який не повною мірою задовольнив мене і не повною мірою задовольнив українську сторону, тобто ми вийшли на рівних в підході до цього компромісу", - сказав він.

"І у будь-якому випадку ми маємо що святкувати, ми можемо святкувати усунення останньої перешкоди для вступу України до СОТ, і я дуже задоволений, що Україна може рухатися тепер вперед", - додав комісар ЄС.

Він зазначив, що в ході переговорів Україна, зокрема, погодилася обмежити кількість існуючих експортних мит, і не підвищувати їх в майбутньому.

Мендельсон не надав інших деталей, зазначивши лише, що цей день став важливим для України та ЄС.

"Це дуже історичний день, дуже важливий прорив і я хочу привітати українських учасників переговорів з результатами і всіх нас – з компромісом", - заявив Мендельсон.

Водночас, в інтерв’ю "Бі-Бі-Сі" Мендельсон зазначив, що вважає, що досягнутий компроміс "задовольняє питання, які турбують український уряд".

"Я розумію ту стурбованість, інтереси і погляди, на які відповідав український уряд. І тому я зміг піти на компроміс, що дозволить це зробити", - додав він.

На запитання, чи означає це, що Україна може вступити до СОТ уже на початку лютого, коли має відбутися засідання Генради СОТ, комісар ЄС відповів:

"Я вважаю, що останню перешкоду усунуто. Тепер треба знову звернутися до Женеви, домогтися, щоби всі формальності були витримані і був підписаний остаточний звіт. Але я вважаю, що тепер це так і станеться".

Як відомо, питання експортних мит було останнім питанням, яке Україна мала вирішити на переговорах з ЄС для приєднання до СОТ.

ЄС вимагав скасування усіх експортних мит, а Україна, в свою чергу виступала з пропозицією запровадити мораторій на введення нових та не підвищувати ставки існуючих експортних мит.

, УНІАН