Які обов'язки взяла Україна перед СОТ

Вівторок, 5 лютого 2008, 22:11

Україна буде здійснювати контроль цін згідно з правилами СОТ і враховувати інтереси її членів, що займаються експортом.

Про це говориться в прес-релізі СОТ, у якому оприлюднені основні зобов'язання Києва, узяті при вступі в цю організацію.

Відповідно до нього, після вступу Україна не буде встановлювати обов'язкові мінімальні ціни на імпортовані товари і продовжить публікувати список товарів і послуг, ціни на які встановлюються урядом.

Усі збори на залізничні перевезення будуть встановлюватися на недискримінаційній основі.

Київ також зобов'язався, що після вступу до СОТ торговельна діяльність держпідприємств України буде цілком узгоджуватися з умовами організації, а всі держпідприємства будуть працювати на комерційній основі.

Крім того протягом одного року після вступу Україна буде надавати інформацію СОТ про діяльність цих компаній, а також регулярно складати доповіді для членів СОТ про розвиток програми приватизації.

Україна буде централізовано вводити умови СОТ і протокол вступу на всій території і забезпечувати правом звернення до незалежного трибуналу щодо адміністративних норм у справах СОТ.

У сфері прав торгівлі Київ зобов'язався, що плата за реєстрацію медикаментів, пестицидів, сільськогосподарських хімікатів, а також плата за одержання ліцензій на експорт і імпорт алкогольних напоїв і тютюнових виробів буде встановлюватися з вимогами СОТ і буде відповідати рівню вартості наданих послуг.

Від фізичних осіб і компаній, що бажають робити експорт або імпорт, не буде вимагатися фізична присутність або наявність інвестицій в Україні. Їм необхідно буде тільки зареєструватися у відповідних органах, говориться в документі.

Оплата і збори за надані послуги Україна установлюватиме відповідно до норм СОТ і надавати дану інформацію членам СОТ за вимогою, а внутрішні податки на товари, імпортовані країнами-членами СОТ, будуть встановлюватися на недискримінаційній основі.

Київ також узяв зобов'язання, що після вступу Україна скасує і не буде встановлювати кількісні обмеження на імпорт або інші нетарифні міри, що не передбачені угодою СОТ.

Зокрема, Україна не буде вводити заборону на м'ясну продукцію, якщо це не погоджено нормами СОТ, і буде встановлювати прозорі і науково обґрунтовані стандарти на торгівлю даною продукцією.

Крім того Україна скасує заборону на імпорт автобусів, вантажівок і машин старше восьми років.

Київ уведе процедуру одержання ліцензій на імпорт згідно з нормами СОТ і після вступу в цю організацію впровадить угоду по визначенню митної вартості і правила сертифікації продукції.

Не буде вимагатися думка експерта з комерційної палати щодо класифікації товарів, щоб одержати ліцензію на імпорт або експорт, а якщо будуть вводитися спеціальні перевірки перед транспортуванням товару, вони будуть тимчасовими і будуть узгоджуватися з нормами СОТ.

У частині антидемпінгових зобов'язань і гарантій Україна має внести зміни до торговельного законодавства, щоб воно було погоджено з нормами СОТ.

Київ зобов'язався скоротити експортні мита на брухт чорних і кольорових металів, насіння, шкіру, велику рогату худобу, а також з дати вступу не встановлювати обов'язкові мінімальні ціни на експорт. Одночасно заходи для обмеження експорту, включаючи вимоги по його ліцензуванню, будуть установлюватися тільки відповідно до норм СОТ.

Після вступу буде також скасовано заборону на експорт брухту кольорових металів, а також експортні обмеження на зерно. Крім того, буде скасовано заборону на експорт дорогоцінних металів і каменів, крім золота, срібла і діамантів.

У сфері промислової політики і субсидій після вступу Україна скасує всі субсидії експорту й імпортозаміщення.

У частині технічних границь торгівлі, говориться в документі, Київ погодить технічні бар'єри торгівлі після вступу у СОТ.

Крім того Україна зобов'язалася керуватися у першу чергу, міжнародними, а не національними і регіональними стандартами.

Україна також скоротить кількість товарів, що підлягають обов'язковій сертифікації третього типу, і надасть СОТ переглянутий список до 31 січня 2012 року.

У сфері санітарії і фітосанітарії Київ зобов'язався погоджувати свої дії із санітарними і фітосанітарними нормами і визначати рамки відповідальності контролюючих органів у даній сфері. Зокрема, Україна не буде блокувати імпорт м'ясних продуктів, оброблених гормонами.

У сфері угоди про торговельні аспекти інвестиційних мір (Trade-Related Investment Measures) з дати вступу до СОТ Україна не буде підтримувати заходи, що суперечать даній угоді.

У повідомленні відзначається, що вільні зони будуть встановлюватися відповідно до норм СОТ.

У частині державних закупівель Київ після вступу стане спостерігачем у багатосторонній угоді про держзакупівлі і почне переговори про підписання даної угоди.

У сфері цивільної авіації Україна підпише багатосторонню угоду про цивільну авіацію в 2010 році, відзначається в повідомленні.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування