КС ДОЗВОЛИВ ЗМІНЮВАТИ КОНСТИТУЦІЮ В ОБХІД РАДИ, АЛЕ НЕ ЗАРАЗ

П'ятниця, 18 квітня 2008, 11:13

Ухвалені на референдумі рішення є остаточними, і не потребують будь-якого затвердження, у тому числі Верховною Радою.

Таке рішення ухвалив Конституційний суд, повідомляє Обком з посиланням на Українські новини.

Рішення оголосив суддя – доповідач у справі Андрій Стрижак.

"Народ як єдине джерело влади в Україні може реалізувати на всеукраїнському референдумі за народною ініціативою своє виключне право визначати і змінювати конституційний устрій в Україні шляхом ухвалення Конституції в порядку, що має бути визначений Конституцією і законами України", – сказав він, оголошуючи рішення.

За словами Стрижака, народ може в порядку, передбаченому Конституцією, ухвалювати закони (вносити зміни), крім законів, ухвалення яких на референдумі не допускається, згідно з Конституцією.

Голова КС відзначив, що рішення всеукраїнського референдуму про ухвалення законів є остаточним і не має потреби в будь-якому затвердженні, у тому числі і затвердженні Верховною Радою.

КС також вирішив звернути увагу Ради, депутатів, президента на необхідність ініціювання і приведення чинного законодавства з питань референдумів у відповідність з нормами чинної Конституції.

Рішення КС є обов'язковим для виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржено.

Водночас, як повідомляє "Інтерфакс-Україна", відповідно до рішення КС, на сьогоднішній день нова Конституція не може затверджуватися на всеукраїнському референдумі, поки Верховна Рада не внесла відповідні зміни в Основний закон.

Раніше президент Віктор Ющенко звернувся до КС з проханням дати відповіді на питання: чи може всеукраїнський референдум ухвалювати закони і якщо це можливо, то чи потребують закони, ухвалені таким чином, затвердження або схвалення Верховною Радою і чи застосовується до них процедура підписання й оприлюднення президентом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування