Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Глава СБУ пропонує приструнити ЧФ за допомогою ООН і ОБСЄ

Субота, 16 серпня 2008, 10:52

Україні необхідно ініціювати створення міжнародної комісії, яка оцінить дії Чорноморського флоту РФ у Грузії та допоможе виробити режим контролю за діяльністю цього з'єднання.

Таку думку висловив виконуючий обов'язки голови Служби безпеки Валентин Наливайченко в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

"Ми вважаємо, що Україні потрібно звернутися з ініціативою до ООН і ОБСЄ щодо створення спеціальної міжнародної комісії, із залученням Грузії, по-перше, для оцінки застосування Росією проти Грузії сил ЧФ, які тимчасово дислоковані на території України, по-друге, для вироблення режиму контролю за ЧФ РФ", — зазначив він.

Керівник СБУ також пропонує ініціювати залучення міжнародних експертів до роботи підкомісії по питаннях ЧФ у рамках міжнародної комісії Україна — Росія.

На думку Наливайченка, необхідно розслідувати всі випадки виходу кораблів ЧФ РФ в море й перевірити їх на відповідність українському законодавству та міжнародним договорам.

"Потрібно провести розслідування кожного конкретного виходу судна ЧФ РФ в море — чи було це погоджено, з яким озброєнням кораблі вийшли з Севастополя й з яким повернулися, перевірити записи в судновому журналі й з’ясувати, суперечать чи ні нашому законодавству й міжнародному праву дії судна", — сказав він.

Наливайченко також вважає, неможливою дестабілізацію ситуації в Криму за сценарієм, аналогічним південноосетинському. "Певен, такий сценарій в Україні є неможливим. Благополуччя, мир і спокій у Криму — це та точка синергетики, де сходяться інтереси і України, і сусідньої Росії", - зазначив він.

"Для цього (повторення південноосетинського сценарію) немає жодних об’єктивних причин. А суб’єктивні й провокаційні українська влада сама здатна змести зі своєї території", — підкреслив керівник СБУ.

В той же час Валентин Наливайченко висловив стурбованість діяльністю деяких громадських організацій в АРК.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування