Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Україні вимагають визнати ще одну автономію

Понеділок, 27 жовтня 2008, 07:15

У суботу в Мукачеве (Закарпатська область) відбувся II Європейський конгрес підкарпатських русинів, на якому було підписано меморандум про відтворення русинської державності.

Як пише "Комерсант-Україна", набуття ним чинності відкладене до 1 грудня – до цього часу влада має почати процес визнання автономії республіки Підкарпатська Русь.

У конгресі 25 жовтня взяли участь обидві організації, що захищають права русинів в Україні, – Сойм підкарпатських русинів і Народна рада русинів Закарпаття. Усього було 109 делегатів.

Після нетривалих дебатів вони одноголосно ухвалили "Меморандум із пакетом документів на Акт проголошення відновлення русинської державності й утворення державної виконавчої влади".

У документі задекларовано "відтворення русинської державності в статусі від 22 листопада 1938 року з утворенням державної виконавчої влади". "Це відповідає волевиявленню нашого народу на референдумі 1 грудня 1991 року: "Закарпаття – спеціальна самокерована територія і суб'єкт міжнародного права в складі України", - зазначається в меморандумі.

Однак відновлення русинської державності документом відкладене, бо "русини враховують політичну й економічну кризи в державі й Європі".

Дане рішення конгресу набуде чинності тільки у випадку введення "надзвичайного стану на території русинів", "гонінь, репресій, спроб територіально-адміністративних змін території русинів", "загроз їх фізичного знищення з боку української влади, спецслужб і терористичних організацій", "початку окупаційних акцій з боку націоналістичних терористичних організацій", а також "подальшої відмови влади України сісти за стіл переговорів із представниками русинського народу й оформлення законних конституційних умов перебування Республіки Підкарпатська Русь у складі України".

Меморандум визначає термін для здійснення українською владою першого кроку в оформленні цих умов: 1 грудня Закарпатська обласна рада повинна "проголосити, нарешті, після 17-річної відстрочки" автономію Підкарпатської Русі.

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" вже зажадало притягти до кримінальної відповідальності організаторів проголошення "Підкарпатської Русі". На їхню думку, " цей нечувано нахабний акт є черговою ланкою систематичних провокацій розгалуженої мережі агентури та організованих підривних груп".

Представники "Свободи" упевнені, що "ця мережа керується безпосередньо з Кремля" і кінцева мета таких дій – "остаточний демонтаж Української держави". Відповідальність "за сплеск сепаратизму на Закарпатті" вони покладають на ті політичні сили, які 7 березня 2007 року ухвалили рішення "Про визнання національності "русин" на обласному рівні – місцевих депутатів від Партії регіонів, "Батьківщини" (велика частина розколотого БЮТу, що ввійшла в коаліцію з ПР), 2 угорських партій, Соцпартії, частини "народників" і "Нашої України" (усього 71 депутат із 79).

ВО "Свобода" вимагає від президента, прем’єр-міністра дати політичну оцінку сепаратистським діям на Закарпатті та в Криму; від РНБО – негайно розробити план заходів "із нейтралізації підривних угруповань та припинення сепаратистських дій"; від СБУ – притягнути до кримінальної відповідальності всіх делегатів т. з. "європейського конгресу подкарпатських русинів", від МЗС - оголосити персонами нон-грата всіх іноземних громадян, які брали участь у ньому, від ГПУ - звернутись до суду з позовом про скасування рішення Закарпатської облради від 7 березня 2007 року.

Русини (руснаки, карпатороси) – корінне слов'янське населення Карпатського регіону, що проживає в низці країн Східної Європи. За даними українського перепису населення 2001 року, у Закарпатській області проживають 10 069 русинів.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...