У Луценка звинуватили Балогу в "ігрищах в сепаратизм"

Понеділок, 27 жовтня 2008, 14:57

Лідер "Народної самооборони" у Закарпатській області, депутат від "НУ-НС" Геннадій Москаль стверджує, що безпосереднім ініціатором русинського руху є керівник секретаріату президента Віктор Балога.

Про це він заявив, коментуючи підписання "Акту провозглашенія возсозданія русинськой государственности" та проголошення створення республіки "Подкарпатська Русь" на II Європейському конгресі підкарпатських русині у суботу в Мукачеві.

"Те, що русинський рух на Закарпатті контролює особисто керівник президентського секретаріату Балога, немає ніяких сумнівів", - заявив Москаль, цитує прес-служба "Народної самооборони".

"Усі прекрасно пам’ятають, що рішення Закарпатської обласної ради у березні минулого року про визнання окремої національності "русин", з якого й почалася ескалація цього питання, прийняли лояльні до Балоги фракції облради, а їх основою стала фракція "Наша Україна", - додав він.

"І той факт, що теперішнє проголошення "русинської державності" в Мукачеві збіглося з чутками про відставку Балоги – зовсім не випадковий збіг обставин. Керівник СП на випадок відставки тримає для себе місце голови Закарпатської облради, на яке поки що поставив Кічковського – зовсім не авторитетну в краї й несамостійну людину", - переконаний Москаль.

За його словами, "русинська карта в майбутньому має стати предметом торгів із Києвом для отримання різних преференцій, а в нинішніх умовах – це фактор стримування й попередження як свого безпосереднього патрона, так і недругів, яких у Балоги останнім часом з’явилося дуже багато: "Звільните мене з секретаріату – отримаєте Русинську республіку".

"Своїми ігрищами в сепаратизм Балога переслідує чисто особисті цілі. А те, до чого це може призвести в майбутньому, як "аукнеться" державі, йому абсолютно байдуже. Залишається лише гірко пошкодувати, що людині такого рівня доручили керувати президентським секретаріатом", - сказав Москаль.

Як відомо, у суботу, 25 жовтня, в Мукачеве Закарпатської області відбувся II Європейський конгрес підкарпатських русинів, на якому було підписано меморандум про відтворення русинської державності. Цей документ набуде чинності 1 грудня – до того часу від влади очікують, що вона почне процес визнання автономії республіки Підкарпатська Русь.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування