Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко пригрозив Тимошенко персональною відповідальністю

Понеділок, 24 листопада 2008, 12:31

Президент Віктор Ющенко наполягає на персональній відповідальності Кабінету Міністрів за організацію і конструктивне ведення газових переговорів з Росією щодо постачань енергоносіїв

Про це в понеділок повідомила журналістам прес-секретар глави держави Ірина Ванникова.

"Надзвичайно актуальною наразі є тема формування ціни на газ. У цьому контексті президент хоче бачити більш активну позицію уряду в переговорах з російською стороною. Глава держави також підкреслює неприпустимість переведення газового питання з економічної площини в політичну", - сказала Ванникова, повідомляє Ліга.net.

Ванникова відзначила, що позиція президента полягає в необхідності проведення ефективних переговорів на базі чітких і зрозумілих принципів, які "повинні дати громадянам і країні відповідь, буде в нас політична ціна на 2009 рік на газ, або все-таки економічно обґрунтована", - процитувала Ванникова слова Ющенка.

"Глава держави також вимагає від уряду відповіді щодо необґрунтовано високої ціни на нафту, що продовжує триматися в Україні, у той час як у Європі і Сполучених Штатах вона упала майже вдвічі", - підкреслила прес-секретар президента.

Як відомо, 24 листопада "Газпром" повідомив, що підготував механізм судового впливу на Україну за несплату боргів за газ.

23 листопада, президент РФ Дмитро Медведєв заявляв, що Росія готова в разі потреби змусити Україну повернути борг за газ через суд.

"Це будуть заходи в рамках адміністративного права, адміністративних повноважень", - пояснив він. "Це заходи, які визначив "Газпром" як постачальник і уряд РФ. Це - адміністративні заходи", - сказав глава російської держави.

Раніше президент Російської Федерації дав розпорядження голові правління "Газпрому" Олексієві Міллеру стягнути борг за газ з України.

"З боргом України потрібно остаточно визначитися і стягнути його або в добровільному порядку, або в примусовому - так, як це встановлено чинним законодавством", - сказав Медведєв.

У свою чергу, Міллер повідомив президентові РФ, що український борг за російський газ складає $2,4 млрд.

Тим часом, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко наполягає на тому, що "Газпрому" за постачання газу заборгувала компанія "Росукренерго", і Україна до цих боргів відношення не має.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування