Українці втрачають довіру до банків, президента і українського капіталу

Четвер, 18 грудня 2008, 11:12

Українці найменше довіряють страховим компаніям (5,4%), Верховній Раді (5,1%) та політичним партіям (4,6%).

Про це свідчать результати дослідження, яке компанія GfK Ukraine здійснила у листопаді 2008 року.

Найбільшою довірою у населення України користуються церква (61,2% респондентів), армія (30,9%) та міліція (17,9%), йдеться в прес-релізі компанії.

Якщо довіра до церкви як і раніше тримається на високому рівні, то до всіх інших інституцій рівень довіри громадян в порівнянні з вереснем 2007 року зменшився.

Найбільше втратили банки (рівень довіри зменшився на 15,2 п.п. в порівнянні з вереснем 2007 року), президент України (зменшення рівня довіри на 12,1 п.п.) і компанії з українським капіталом (зменшення рівня довіри на 10,8 п.п.).

Тим не менше, серед бізнесових інституцій банки продовжують користуватися найвищим рівнем довіри (11,7%), зазначають експерти.

"Під час кризи банкіри активно виступають у ЗМІ з інформацією щодо стану справ в їхніх банках та ситуації на фінансовому ринку в цілому. Вони доносять до громадян думку про стабільність та непохитність банківської системи", - заявив Дмитро Яблоновський, старший дослідник відділу досліджень ринків послуг GfK Ukraine.

"Крім того, українці зважають на заяви, які були зроблені Національним банком щодо підтримки українських банків. Ці фактори дозволили банкам лишитись на першому місці по рівню довіри серед бізнес інституцій", - додав він.

Найменше серед бізнес інституцій порівняно з вереснем 2007 року знизився рівень довіри у компаній з іноземним капіталом.

"Незважаючи на більш емоційну прихильність громадян до компаній з українським капіталом як до "своїх", "рідних", в умовах кризи міжнародні компанії сприймаються українцями як більш стабільні. Також на падіння рівня довіри до українських компаній суттєво вплинули новини щодо скорочення персоналу", – заявила керівник відділу В2В і стратегічних досліджень GfK Ukraine Тетяна Ситник.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування