Регіони і БЮТ вирішили обійтися без президента?

Понеділок, 8 грудня 2008, 08:18

Угода про створення більшості була складена Партією регіонів і передана Блокові Юлії Тимошенко для доопрацювання.

Як пише газета "Комерсант-Україна", якій вдалося ознайомитися з робочим варіантом тексту коаліційної угоди між фракціями ПР і БЮТ, документ носить декларативний характер і складається з двох частин.

У першій викладені принципи створюваної більшості, а в другій – регламент її діяльності. В одному з пунктів зазначено, що "коаліція відмовляється від спроб вирішення ідеологічних питань".

"Це означає, що фракція БЮТ відмовляється від приєднання країни до НАТО, а Партія регіонів в обмін зобов'язується не педалювати питання російської мови й інших подібних тем", - пояснило виданню джерело в ПР, знайоме з текстом меморандуму.

Відповідно до коаліційної угоди, вступ України в будь-які військові союзи можливий лише після проведення загальнонаціонального референдуму. Крім того, вона передбачає "глибоку конституційну реформу".

"Текст основного закону буде змінений радикально, конкретика не вказується. Однак однозначно, що після змін Україна перетвориться в державу з парламентською формою правління", - стверджує співрозмовник газети.

Значна частина документа присвячена декларативним принципам виведення країни з економічної кризи. У ньому, зокрема, прописані норми про зміну законодавства щодо приватної власності на землю і "радикальну судову реформу".

За інформацією газети, автором змін у судове законодавство є колишній голова адміністрації президента Леоніда Кучми Віктор Медведчук.

Якихось принципів розподілу посад між фракціями в документі нема. У ньому вказується, що протягом існування коаліції голова уряду може бути відкликаний, а на його місце призначений інший, і це не спричиняє правових наслідків, наприклад розпуску коаліції.

Утім, в одному з пунктів зазначається, що кожна з фракцій, які складають парламентську більшість, має право вето на рішення коаліції.

З боку БЮТ над текстом угоди працювали віце-спікер Микола Томенко і один із заступників голови фракції – Андрій Портнов. При згадуванні коаліційної угоди депутати від БЮТ у неділю відмовлялися що-небудь говорити. "Я не буду це коментувати!", - заявив Портнов.

Раніше лідер ПР Віктор Янукович, перебуваючи у Вірменії, сказав, що "офіційно переговори з БЮТ почалися тільки вчора (4 грудня), і, звичайно, за один день ніякі меморандуми не можуть бути підписані". На питання, чи є шанси створити коаліцію уже у вівторок, Янукович відповів: "Ми зобов'язані це зробити, це наш обов’язок!".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:06
На Полтавщині ТЦК звернулися в поліцію: просять доставити близько 30 тисяч людей до військкоматів
17:05
"Спроба покращити імідж": Комісію ООН з прав жінок очолила Саудівська Аравія
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
Усі новини...