УКРАЇНА ГОТОВА ПЛАТИТИ РОСІЇ ЗА ГАЗ ВІД 192 ДО 218 ДОЛАРІВ

Четвер, 15 січня 2009, 12:53

Україна запропонувала Росії кілька видів розрахунків ціни на газ, яка коливається від 192,6 до 218,8 доларів за тисячу кубометрів.

Про такі варіанти розрахунків, запропонованих на основі економічного обґрунтування у порівнянні з реально існуючими цінами у країнах Центральної і Західної Європи, повідомив уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

Він наголосив, що при розрахунку насамперед враховувалися ті країни, які є технічно і географічно близькі до нашої держави за умовами імпорту, транзиту та зберігання газу.

При формуванні цінової пропозиції Україна виходила з домовленостей, досягнутих президентами України та Росії у лютому 2008 року, підписаного керівниками урядів двох країн Меморандуму та угоди, підписаної керівництвом "Нафтогазу" та "Газпрому" про трирічний період переходу до ринкових цін на газ для України та транзитну ставку.

"Враховуючи ці домовленості економічно обґрунтована базова ціна у першому кварталі 2009 року має коливатися від 192,6 доларів за тисячу кубічних метрів газу при транзитній ставці у 2,2 долара до 218,8 доларів при ставці у 2,47 долара", - наголосив Соколовський.

"При цьому не враховувалися існуючі до 31 грудня минулого року пільги у ціновій політиці щодо поставок російського природного газу: близько 50% на ціну за газ та транзитну ставку", - додав він.

За словами Соколовського, Українська сторона готова відкрито та прозоро пояснити і обґрунтувати кожну цифру на основі реальних цінових параметрів, зафіксованих у відповідних контрактах, існуючих між "Газпром" та газовими компаніями європейських країн.

"Водночас хочу зазначити, що російська сторона у переговорному процесі пропонує Україні ціну, що суперечить економічному обґрунтуванню та здоровому глузду", – підкреслив Соколовський.

"Без сумнівів, якщо прийняти за основу ціну у 235 – 250 доларів, яку пропонує російська сторона, то транзитна ставка має складати приблизно 3,6 – 4 долара. Проте тоді російська сторона має відверто оголосити про відмову від усіх попередніх домовленостей щодо співпраці у газовій сфері", - наголосив він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування