Богословська обіцяє вдягти на Тимошенко "наручники" за газові махінації

П'ятниця, 6 лютого 2009, 10:13

Українська сторона винна у зриві переговорного процесу з Росією щодо поставок і транзиту російського газу наприкінці 2008 році.

Про це йдеться у попередньому звіті тимчасової слідчої комісії щодо розслідування обставин підписання газових угод, виголошеного з трибуни парламенту у п'ятницю її головою "регіоналкою" Інною Богословською.

"Фактами доведено, що це була скоординована діяльність зі зриву контракту і провокації газового конфлікту українською стороною. І ми будемо звертатися до генпрокуратури порушення кримінальних справ", - сказала вона.

"Це підтверджується документально – листом "Нафтогазу" про те, що Україна відмовляється від транзиту, позовом Мінпаливенерго до суду про анулювання договору на транзит і забороною українського суду на транспортування російського газу", - додала Богословська.

Водночас, за її словами, комісія дійшла висновку, що Україна не відбирала російський газ.

"Ми не підтверджуємо факту крадіжок газу. Дійсно, Україна за 7 днів січня 2009 року вилучила з труби 52 мільйони кубометрів російського газу, але це було повернено найближчим часом. І це було зроблено не для того, щоб вкрасти газ, а щоб забезпечити технологічні умови транспортування", - сказала Богословська.

Богословська звинуватила керівництво уряду і НАК "Нафтогазу" у зраді національних інтересів у результаті підписання газових угод.

"Газова угода була підписана на основі документу, який було підписано зі зловживанням владою. Прем’єр не мала юридичного права одноосібно підписувати директиви щодо газових угод", - сказала вона.

На її думку, газові угоди, підписані "Нафтогазом" і "Газпрому", заклали підґрунтя виникнення нових скандалів навколо газових питань протягом року.

"Нам робляться заяви уряду, що на 2010 рік транзитна ставка не встановлена і що це буде предметом переговорів. Але це брехня. Пунктом закону про транзит газу прямо встановлена формула транзиту на наступний рік. І за середньої ціни 228, цей транзит буде складати 2,4 долари за кубометр газу. Це означає, що у 2010 році Україна не матиме і приблизно ринкової ціни на транзит", - сказала Богатирьова.

"Це зрада національних інтересів. Це прямі збитки, закладені в газових угодах!", - обкрилась вона.

Богословська також пообіцяла, що тимчасова комісія "буде працювати доти, поки перші наручники не будуть надягнуті на винні руки".

Водночас пізніше заступник голови ТСК БЮТівець Олександр Гудима спростував заяви Богословської і сказав, що комісія не ухвалювала тексту звіту, виголошеного нею.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News