МЗС України катастрофічно не вистачає коштів

Понеділок, 30 березня 2009, 13:43

Українські дипломати не можуть виконувати свої обов'язки через відсутність коштів.

Про це заявив член парламентського комітету з закордонних справ Андрій Шкіль (БЮТ), пише газета "Сегодня".

"У всіх міністерствах криза, але в МЗС – біда: дипломати просто не можуть виконувати свої обов'язки через відсутність коштів", - сказав він.

При цьому офіційно в Міністерстві закордонних справ усе в порядку. "Зарплати виплачуються вчасно в повному обсязі і про фінансові проблеми посольств інформації немає", - сказав газеті керівник прес-служби МЗС Василь Кирилич.

У той же час, співробітники низки посольств і центрального офісу міністерства, які попросили їх не називати, підтверджують слова Шкіля.

"Основне джерело доходу співробітників посольства – це так звані командировочні. У великих, "дорогих" країнах посол, приміром, отримує більше 4000 доларів. Інші керівники посольства – близько 3000. Співробітники рангом нижче – від 2000 до 3000. На ці гроші припадає 90% "получки" дипломатів", - сказало джерело в посольстві в одній із найбільших країн світу.

"Отож, ще в грудні в деяких диппредставництвах України командировочні сталі виплачувати в розмірі 50-75% від установленої норми. У кращому положенні опинилися посольства в найважливіших державах-партнерах – США, Росії, Німеччині, представництві при ЄС і деяких інших. Але і їхніх співробітників уже попередили, що за березень вони також не отримають повну суму", - повідомило це джерело.

Більше того, за його словами, "найболючішим ударом по сімейних бюджетах дипломатів, які працюють у західних країнах, стало рішення відомства не оплачувати медичну страховку".

"Крім того, кілька місяців тому у диппредставництва була розіслана рекомендація дипломатам планувати проведення відпусток у країні перебування або третій країні і не їхати на місяць в Україну... За чинними правилами з бюджету відомства повинні оплачуватися квитки туди і назад співробітнику і членам його родини. Але тільки якщо у відпустку він їде додому. А в МЗС просто немає грошей на оплату квитків, що, наприклад, із США, Китаю чи Бразилії, коштують тисячі доларів", - сказав представник одного з посольств.

Ще одне джерело в одному з посольств розповіло, що грошей немає навіть на ті статті, які необхідні для виконання службових обов'язків: "Немає грошей на відрядження дипломатів у регіони країни перебування і на важко вдається вибивати гроші на поїздки в країни, де посли акредитовані за сумісництвом. Дійшло до того, що навіть кошти на підписку газет і журналів посольства вишукують самостійно або відмовляються від періодики".

За словами Шкіля, "співробітники посольств змушені заощаджувати на бензині і телефонних переговорах, навіть послам, яким потрібен постійний зв'язок із МЗС, залишили лише мінімальні пакети мобільного зв'язку".

Джерело в центральному офісі МЗС розповіло, що і там "установлено 5-хвилинний ліміт на закордонні телефонні розмови, на переговори просто ніхто не їздить; для того щоб супроводжувати Тимошенко в поїздці в Японію, вишкребли всі засіки".

Дипломат в одному з найбільших українських посольств припускає, що "незабаром з посольств почнуть масово звільнятися співробітники".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування