Медведька, Черновецького і Ахметова назвали ворогами преси

Неділя, 3 травня 2009, 11:24

У всесвітній день свободи преси Інститут масової інформації та Незалежна медіа-профспілка України оголосили третій щорічний антирейтинг "Вороги преси - 2008".

Про це повідомляє Телекритика.

Відповідно до моніторингу порушень прав журналістів та висновків 50 незалежних медіа-експертів та провідних журналістів Києва та областей України, у 2008 році найбільше конфліктували з журналістами та ЗМІ такі політики й посадовці:

Генеральний прокурор Олександр Медведько

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко

Міський голова Києва Леонід Черновецький

Міський голова Нової Каховки Херсонської області Володимир Коваленко

"Регіонал" Сергій Ківалов

"Регіонал" Рінат Ахметов

Начальник управляння охорони здоров'я Черкаської облдержадміністрації Юрій Кувіта

Голова Баришівської районної ради (Київська область) Ганна Шевчук

Депутат Луцької міської ради Микола Нікітюк.

Водночас Національна спілка журналістів України оприлюднила свій список посадовців, які, на її думку, чинили спротив суспільно значущій роботі ЗМІ.

До списку увійшли дванадцятеро осіб:

Суддя Деснянського районного суду Києва Олена Кальченко. Задовольнила вимоги голови консультаційної ради концерну "ЄДАПС" Юрія Сидоренка у справі про захист честі, гідності й ділової репутації щодо стягнення з працівників ЗАТ "Бліц-Інформ" Сергія Комишева та Максима Біроваша по 5 000 грн. у відшкодування моральної шкоди та 22 000 000 гривень - з ЗАТ "Бліц-Інформ".

Депутат від Компартії Ігор Калетник і колишній голова Вінницької обласної державної адміністрації Григорій Калетник. Подали 8 позовних заяв до вінницької газети "33 канал" за висловлені у газеті оціночні судження щодо попередньої та теперішньої діяльності цих політиків. Загальна сума вимог щодо компенсації моральної шкоди за позовами становить 710 000 гривень.

Суддя Тетяна Ізмайлова, яка задовольнила позов Ігоря та Григорія Калетників із відшкодуванням моральних збитків у розмірі 270 тисяч гривень.

Суддя Апеляційного суду міста Києва Наталія Горелкіна, яка разом із суддями Ратниковою та Закропивним залишили у силі рішення щодо газети "33 канал", зменшивши суму стягнення до 150 тисяч гривень.

Голова Апеляційного суду Харківської області Михайло Бородін, який позивається до ТРК "Фора" через трансляцію прес-конференції депутата Юрія Кармазина.

Суддя Дзержинського суду Харківської області Олександр Шостак, який прийняв до розгляду позов голови Апеляційного суду Харківської області та задовольнив його, стягнувши з ТРК "Фора" 74 985 гривень 33 копійки.

Голова Охтирського районного суду Сумської області Микола Верес, який позивається до газети "Панорама" і вимагає відшкодувати 300 тисяч гривень за публікацію "По беспределу", що розповідає про конфлікт між головою суду та депутатом Сумської міської ради Байдаком. Позивач вимагає заборонити будь-яке поширення інформації про нього.

Генеральний директор Дніпропетровської обласної телерадіокомпанії Вікторія Шилова. Незаконно звільнила групу журналістів з грубим порушенням конституційних прав на працю.

Виконувач обов'язків голови Роздільнянської райдержадміністрації (Одеська область) Фелікс Сігал. Викликав до себе редактора районної газети "Вперед" Тамару Калашинську і, погрожуючи звільненням, зажадав, щоб вона у підготовленому до друку номері видання зняла матеріали першої шпальти і натомість поставила його власний на підтримку одного з кандидатів на посаду міського голови.

Начальник управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області Наталія Єфремова та начальник відділу прокуратури Миколаївської області Оксана Москаленко-Федорова. За інформацією НСЖУ, неправильно нараховували журналістам пенсію, внаслідок чого один із пенсіонерів втратив понад 80 тисяч гривень.

Голова Ізюмської районної держадміністрації (Харківська область) Любов Шамрай. 2006 року вимагала від редакції "Обрії Ізюмщини" безкоштовно друкувати матеріали свої та установ і організацій району, 2007-го чинила опір фінансуванню газети з боку співзасновників, 2008-го - заборонила фінуправлінню перераховувати редакції кошти, виділені сесією районної ради.

Депутати Синельниківської міської ради (Дніпропетровська область) Олександр Кравець, Григорій Шаркевич та секретар цієї ж міськради Віктор Бутліменко. Намагаються силами депутатів позбавити редакцію газети "Синельниківські вісті" приміщення¸ яким вона володіє десятки років.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування