МЗС протестує проти катання Севастополем російських крилатих ракет

П'ятниця, 10 липня 2009, 20:20

Міністерство закордонних справ висловлює рішучий протест у зв’язку із систематичним ігноруванням російською стороною угоди про статус та умови перебування Чорноморського флоту РФ на території України.

Про це йдеться у відповіді речника МЗС Василя Кирилича на запитання ЗМІ у зв’язку із затриманням представниками правоохоронних органів України автомобілів ЧФ РФ, які 8 липня у Севастополі перевозили крилаті ракети, повідомляє УНІАН.

"Зазначені дії російської сторони є черговим свідченням нехтування умов тимчасового перебування Чорноморського флоту на території України, визначених двосторонніми міжнародними договорами та законодавством України", - наголосив Кирилич.

В МЗС України також нагадують, що "російська сторона взяла на себе чіткі зобов’язання дотримуватися вимог згаданих угод та законодавства України, зокрема правил перевезення небезпечних вантажів та обов’язкового узгодження усіх пересувань, пов’язаних з діяльністю військових формувань ЧФ РФ поза місцями їх дислокації".

"У зв’язку із систематичним ігноруванням ЧФ РФ міжнародного права та законодавства України російській стороні висловлено рішучий протест та висунуто вимогу щодо припинення такої протиправної діяльності флотом під час його перебування на території України", - наголошується у заяві Кирилича.

Раніше джерело в управлінні МВС міста Севастополя повідомило, що 8 липня близько 18.00 на вулиці Челюскінців співробітники Державтоінспекції затримали колону вантажних автомобілів Чорноморського флоту Росії.

До її складу входили три ракетовози на базі автомобіля "КрАЗ" у супроводі озброєної охорони (останню представляли військовослужбовці ЧФ РФ, озброєні автоматами, і один - пістолетом ПМ) і пожежного спецавтомобіля.

Машини перевозили територією регіону закритий тентом великогабаритний вантаж.

Пред`явити правоохоронцям для огляду вантаж російські військовослужбовці відмовилися, посилаючись на спеціальний характер вантажу і відповідний наказ командування ЧФ, зазначив співрозмовник агентства.

Проте українські правоохоронці зажадали провести перевірку і встановили, що вулицями міста провозять без будь-яких дозвільних документів крилаті ракети.

При цьому, сказав співрозмовник, будь-якого узгодження на це перевезення з компетентними органами України не було.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування