Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Європі не подобається, як Рада призначає суддів

Середа, 8 липня 2009, 18:37

Парламентська Асамблея Ради Європи стурбована тим, що в Україні не створені умови для забезпечення незалежності судової влади.

Про це йшла мова в середу під час зустрічі у Верховному суді з делегацією Комітету ПАРЄ з юридичних питань і прав людини, повідомляє Обком з посиланням на УНІАН.

Європейських експертів цікавила, у першу чергу, проблема забезпечення незалежності судової влади в Україні і створення для цього відповідних умов. У зв'язку з цим суддя Судової палати з кримінальних справ ВСУ Василь Філатов проінформував європейських експертів про існуючу процедуру призначення суддів в Україні.

Доповідач Комітету ПАРЄ з юридичних питань і прав людини Христос Пургурідес відзначив, що, на думку європейських фахівців, є певні слабкі місця в цій системі, зокрема, обрання професійних суддів безстроково Верховною Радою.

За умови надмірної політизації всіх процесів, що спостерігаються зараз в Україні, відзначив Пургурідес, такий порядок обрання також може носити політичний характер, і це згубно відбивається на незалежності судової влади в цілому.

Заступник керівника апарату ВСУ, начальник правового управління Микола Хавронюк відзначив, що в Україні існує кілька причин, що істотно впливають на незалежність судової влади.

Це, зокрема, катастрофічне недофінансування судової системи. У нинішньому році ця ситуація погіршилася настільки, що Рада суддів України змушена була провести спеціальне засідання, щоб вирішити, де брати гроші на конверти, оскільки процес правосуддя міг просто зупинитися.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування