Генпрокуратура радить ДАІ стримуватися з "Візиром" – депутати жалілися

Вівторок, 15 вересня 2009, 14:25

Генпрокуратура закликає ДАІ відмовитися від практики фіксації порушення водіями швидкості руху приладом "Візир" без складання протоколів порушення.

Про це повідомив на брифінгу начальник Управління нагляду з дотримання конституційних прав громадян Генпрокуратури Олексій Денисюк, інформують "Українські новини".

За його словами, у зв'язку з використанням приладу "Візир" ситуація на дорогах значно поліпшилася, але водночас у Генпрокуратуру надходить велика кількість скарг від водіїв і депутатів Верховної Ради про незаконне притягнення до адміністративної відповідальності водіїв за перевищення швидкості, зафіксованої приладом "Візир".

Денисюк зазначив, що прокурорські перевірки встановили, що справді, співробітники міліції виносили постанови про притягнення до відповідальності без складання протоколів порушення на місці.

За словами Денисюка, чинне законодавство передбачає використання "Візира" в автоматичному режимі, однак сам прилад не належить до категорії автоматичних.

"За інформацією держпідприємства "Укртехстандарт" "Візир" не належить до категорії, що може працювати в автоматичному режимі... і починає свою роботу за умови стороннього впливу, тобто співробітника ДАІ, що його налаштовує", - сказав Денисюк.

У зв'язку із цим, за його словами, Генпрокуратура внесла припис ДАІ для призупинення практики винесення постанов про притягнення водіїв до відповідальності без складання протоколів.

Денисюк підкреслив, що припис поки не розглянуто, але Генпрокуратура отримала проміжну відповідь, що ДАІ звернулася до низки установ для додаткового випробування приладу "Візир", і таким чином, очікує одержати висновок на предмет використання його в автоматичному режимі.

"Можливо, у вересні-жовтні ми визначимо, чи правомірно його застосовують співробітники ДАІ або ж неправомірно", - зазначив Денисюк.

Він додав, що якщо ДАІ не задовольнить припис Генпрокуратури, то відомство звернеться до суду для ухвалення рішення щодо цього питання.

Як відомо, у травні міністр внутрішніх справ Юрій Луценко закликав співробітників ДАІ рідше використати прилади "Візир" при фіксації порушень правил дорожнього руху.

Раніше лунала критика на адресу технічних характеристик цього приладу, а також того, що він допускає помилки при автоматичній фіксації перевищення швидкості.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...