Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українські дипломати вважають, що варто подаватися до ЄС

Четвер, 17 вересня 2009, 13:21

Два високопоставлених дипломати України заявили, що на початку 2010 року країна має подати формальну заявку на членство в ЄС.

Про це в четвер пише "EUobserver", наводячи слова посла України у ЄС Андрія Веселовського та заступника голови української місії в ЄС Василя Філіпчука.

" Хочеться сподіватися, що хоч би який кандидат переміг на президентських виборах 2010-го, він звернеться до Євросоюзу з аналогічною пропозицією вже навесні майбутнього року", - написав Веселовський у своїй статті в газеті День.

"На той час, до речі, й переговорний процес з Угоди про асоціацію вийде на фінішну пряму. Таким чином, зміцнений ЄС, в якому найпотужніші гравці (ФРН та Франція) матимуть міцні стабільні уряди, буде здатний зробити крок до України", - вважає Веселовський.

"Головне, над чим замислиться в цьому випадку Брюссель, — це над здатністю України відповісти адекватно. Адже тільки упевненість у тому, що Україна буде спроможна ухопитися за простягнуту їй руку, може сподвигнути Брюссель на рішучий крок. На жаль, поки такої упевненості немає. Наші сусіди, які є або членами ЄС, або кандидатами, ніколи у своїй перспективі не сумнівалися, незважаючи на будь-які брюссельські зверхності, й саме тому домагаються результату", - наголошує Веселовський.

Філіпчук підтримує його позицію.

"Я впевнений, якщо ЄС підтримає таку заяву, базуючись на нормах встановлених протягом останніх 20-30 років, відповідь буде "так, але є умови, які мають бути виконані". Все інше буде політично безвідповідальним і необґурнтованим", - сказав він.

Позиції Веселовського та Філіпчука не є офіційною позицією України, - зазначає видання.

Але вони відображають думки інших українських дипломатів та аналітиків, які роздратовані невизначеністю ЄС щодо його розширенням, яка існує останні 5 років.

Водночас видання зазначає, що відносини України з Європою можуть трансформуватись до весни 2010 року. Якщо в Україні президентські вибори пройдуть із плутаниною, це збільшить втому Брюсселя від Києва.

Росія може також увійти у гру, якщо спровокує нестабільність в Криму. Також той невеликий процент українців, які підтримують євроінтеграцію, негативно сприймуть ситуацію, якщо УЄФА вирішить в листопаді, що Україна не готова для проведення фіналу Євро-2012.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...