Регіонали скаржаться, що МВФ їх ігнорує

Вівторок, 27 жовтня 2009, 18:25

У Партії регіонів звинувачують Міжнародний валютний фонд у втручанні у внутрішні справи України.

Про це йдеться у заяві прес-служби партії.

"Якщо раніше позиція МВФ, який надавав Україні гроші, незважаючи на очевидне невиконання урядом Тимошенко умов програми, викликала подив, то останні заяви представників фонду викликають протест", - йдеться у документі.

У повідомленні зазначається, що місія фонду "розповсюдила заяву, яку важко розцінити інакше, як втручання у внутрішні справи України, як позбавлення нашої держави права проводити самостійну соціально-економічну політику".

"Так, місія МВФ заявила, що закон про підвищення пенсій і зарплат входить в протиріччя з умовами програми відновлення економіки, схваленої МВФ", - заявили регіонали.

"Викликає законне здивування, що, на думку МВФ, витрачати кредит фонду на оплату російського газу, на сумнівні передвиборчі проекти Тимошенко - це стабілізація ситуації, а підвищити пенсії і зарплати найбільш постраждалим від кризи громадянам України - це неприйнятно", - йдеться у повідомленні.

"У наявності абсолютно упереджене, вибіркове відношення до умов виділення Україні стабілізаційного кредиту", - підкреслили у прес-службі.

"Так, місія МВФ ігнорує те, що уряд Тимошенко не виконав і не збирається виконувати ключові умови програми: утримати бюджетний дефіцит не більше 5%, забезпечити прозорі і ефективні державні закупівлі і так далі", - йдеться у заяві.

"Насправді падіння економіки не зупинено, банківський сектор продовжує демонструвати проблеми з ліквідністю, дефіцит державного бюджету досягає 10%. Кожна друга гривня в бюджеті не зібрана урядом, а взята у борг", - заявили в Партії регіонів.

"Місія також проігнорувала повідомлення фахівців Партії регіонів про те, що з середини вересня Держказначейство припинило практично всі розрахунки по місцевим бюджетам, тому що уряд відібрав кошти місцевих бюджетів і використовував їх на свої потреби", - йдеться у заяві.

"У Партії регіонів також виникають законні питання у зв'язку з офіційним повідомленням МВФ, що місія домовилася з владою України про коригування програми допомоги, вироблення нових зобов'язань української влади", - зазначила прес-служба.

У партії заявили, що ні парламенту, ні народу України знову невідомо, "про які коригування, про які зобов'язання йде мова".

"Політична доцільність, поставлена МВФ наріжним каменем при прийнятті фінансових рішень, ігнорування суверенних рішень парламенту - і все це в умовах виборчої кампанії в Україні - грубо порушують статутні положення МВФ", - заявили регіонали.

"Усе разом це ставить під сумнів доцільність співробітництва між Україною і МВФ у майбутньому", - йдеться у заяві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News