Ющенко придумав для солдатів новий стройовий крок

Вівторок, 15 грудня 2009, 11:03
 

Українські солдати маршируватимуть новим стройовим кроком - "національним".

Таку ідею висунув президент і головнокомандувач ЗСУ Віктор Ющенко, пише "Сегодня".

"Національний" крок має прийти на заміну "пруському", яким марширували раніше радянські війська, а тепер використовує й українська армія.

Новий крок уже розроблено і він перебуває на стадії впровадження. Ним уже два місяці тренується марширувати особовий склад почесної варти.

"Ми вирішили спростити стройовий крок, адже "пруський" занадто складний і напружений", - пояснив один із творців "національного" кроку, командир батальйону почесної варти окремого полку президента Сергій Клявлін.

"Майже всі елементи залишилися колишніми, "пруськими", але все робиться м'якіше. Ногу тепер підніматимуть на 10-15 см, а не на 15-20, як було раніше. Коліно згинається, але нога опускається прямо, хоча і більш м'яко - солдат не чеканить об асфальт усією стопою, а робить легкий перекат", - додав він.

За словами Клявліна, при підготовці "національного" стройового кроку довелося вивчити багато архівних матеріалів про українську армію:

"Попрацювавши з архівами, ми створили 6 різних варіантів кроку, показали їх президенту і зупинилися на тому, який зараз впроваджуємо".

"Ми його зробили на основі кроку січових стрільців армії УНР 1918 року. Звичайно, дещо модернізували, щоб наш крок виглядав сучасно", - додав він.

Стройові кроки армій різних країн походять від двох початкових моделей - пруської та британської.

Перша передбачає ноги, що не згинаються, і витягнутий носок, при другій коліна солдатів згинаються і носок "веде" себе вільніше.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування