Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна - майже єдина вільна країна на пострадянському просторі

Середа, 13 січня 2010, 11:39

Україна - єдина з пострадянських небалтійських країн, де не стався занепад стану свободи, зокрема в сфері урядування і виборів.

Такий висновок містить новий звіт правозахисної організації "Freedom House" ("Дім свободи") за 2009 рік, оприлюднений у вівторок, повідомляє Радіо "Свобода".

"Freedom House" констатує: у минулому році становище зі свободою в світі зазнало більше відступів, ніж поліпшень. Із майже 200 країн чи територій, які досліджували, у 40 демократичні свободи погіршилися.

Дослідження стану свободи у світі за 2009 рік засвідчило тривожну тенденцію: невпинний протягом багатьох років занепад у більшості післярадянських небалтійських країн. Найсерйозніші кроки назад сталися в них у галузях урядування і виборчого процесу.

Єдиним винятком у цьому регіоні залишалася Україна.

У країнах від Білорусі до Узбекистану дослідження зауважило брак підзвітності й прозорості державних інституцій.

На більшій частині пострадянського простору створилася зона неконтрольованої державної влади, де немає незалежної судової системи, а незалежні засоби інформації та опозиція витіснені на узбіччя політичного життя.

2009-й був уже четвертим поспіль роком такої тенденції - і становище все погіршується, каже директор досліджень "Freedom House" і один із авторів звіту Крістофер Уокер.

"Результати цього року підтвердили деякі тенденції попередніх років, включно з поглибленням авторитарного правління на більшій частині колишнього СРСР поза Балтією. Серед інших країн занепад стався в Росії", - зазначає він.

"Але були й деякі позитивні моменти, включно з Україною, яка упродовж року не сходила з курсу й готується до виборів на початку 2010-го", - додав Уокер.

Росія, за рейтингами "Freedom House", відступає вже ціле десятиліття, перейшовши з "частково вільних" до "невільних".

За словами Уокера, це відбувається через "ефект Путіна" - встановлення централізованого державного контролю за більшою частиною російського суспільства та невпинні обмеження політичних прав і громадянських свобод.

Слідом за Росією і під її впливом відступ відбувається і в багатьох сусідніх державах.

Киргизстан за минулий рік скотився від "частково вільних" до "невільних", і тепер уся Середня Азія має "невільний" рейтинг. Туркменистан та Узбекистан обіймають одні з найгірших місць у світі.

Не сталося змін на краще у Білорусі. Грузія залишається "частково вільною".

Україна ж, за всіх труднощів, залишається зразком суттєвої демократичної стійкості, каже Уокер.

"Вибори, що відбувалися в цій країні від 2004 року й дотепер, були зі справжнім змаганням багатьох різних політичних сил, а засоби інформації переважно мали змогу повідомляти про ці процеси з відносною відкритістю", - зазначає він.

"Freedom House" також відзначив Південно-Східну Європу, зокрема Косово, що з "не вільних" піднялося до "частково вільних", Чорногорію, Сербію, Македонію та Хорватію.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування