У Ющенка сумніваються, що КС допоможе вигнати російський флот із Криму

Четвер, 11 лютого 2010, 11:58

Юристи секретаріату президента сумніваються, що вдасться обмежити термін перебування в Україні Чорноморського флоту Росії через Конституційний Суд.

Як стверджують джерела "Комерсант-Україна" у СП, президентські юристи виступали проти подачі Віктором Ющенком відповідного подання у КС, вважаючи його заздалегідь програшним.

"Це не продукт наших юристів. Ідеологом є Володимир Огризко (перший заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони)", - каже один зі співрозмовників газети.

Співробітник апарату РНБО підтвердив цю інформацію:

"Ідея законодавчо поборотися з Чорноморським флотом РФ звучала в нас ще наприкінці минулого року. Приблизно в цей же час пішли перші чутки про те, що після виборів буде підписано указ по Степану Бандері".

Сам Огризко вважає аргументацію подання президента до КС обґрунтованою.

Він визнав: "Над ним працювала велика група фахівців. Не буду приховувати, у їх числі був і я".

"Президент хоче отримати тлумачення того, чи можливе продовження договору, який регламентує розміщення іноземної військової бази (ЧФ РФ) на території України", - пояснив Огризко.

Він зазначив, що у ст. 17 Основного закону "міститься норма прямої дії, яка забороняє розміщувати в Україні іноземні війська".

"У тілі Конституції говориться, що військових баз в Україні бути не може. Крапка", - підкреслив Огризко.

Те, що перехідні положення Конституції дозволили базування Чорноморського флоту РФ на умовах оренди, за його словами, не може бути підставою для продовження терміну перебування ЧФ РФ.

"Ця норма була вписана (у Конституцію) виходячи з того, що на території України де-факто є така база. Угодою передбачено, що вона буде знаходитися на нашій землі 20 років. Подивіться на інші перехідні положення. Усі вони теж носять тимчасовий характер...", - сказав він.

"Тому президент вважає, що перехідні положення не можуть бути підставою для пролонгації терміну перебування іноземної військової бази в Україні на наступні п'ять років після 2017 року", - запевнив Огризко.

При цьому він не зміг відповісти, чому це подання до КС подане саме зараз.

У свою чергу, деякі експерти вважають, що КС може дозволити пролонгацію перебування ЧФ РФ, що дасть Москві додатковий аргумент на переговорах із Києвом про продовження відповідної угоди.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування