Парламент Криму зажадав свого перейменування російською

Четвер, 18 лютого 2010, 08:58

Верховна Рада Автономної республіки Крим звернулася до Верховної Ради України з пропозицією про власне перейменування.

Кримські депутати хочуть, щоб офіційно російською мовою парламент автономії називався не "Верховной Радой", а "Верховным Советом" АРК, пише "Комерсант-Україна".

У середу, 17 лютого, вони підтримали проект рішення про перейменування "Верховной Радой" Криму в "Верховный Совет" і звернулися до українського парламенту з проханням внести відповідні зміни у ст. 136 Конституції.

У пояснювальній записці до цього звернення вказується, що до ухвалення Конституції в 1996 році вищим представницьким органом Криму був "Верховный Совет".

Відповідно до офіційного перекладу Конституції на російську мову, було "зафіксовано найменування представницького органу автономії як "Верховная Рада Автономной республики Крым", хоча окремого законодавчого акту України про перейменування не приймалося", зазначається в ній.

Депутат Олег Слюсаренко (позафракційний) зазначив, що 21 жовтня 1998 року парламент Криму "самостійно назвав себе Верховной Радой" - тепер же чинні депутати можуть "виправити цю прикру обставину".

"Якщо ви запитаєте кримчан, як має називатися наш парламент - "Верховная Рада" чи "Верховный Совет", то більшість наших земляків скажуть - "Верховный Совет", - заявив Слюсаренко.

У середу кримські парламентарі також розглянули питання про внесення низки змін у Конституцію Криму.

Зокрема, лідер Російської громади Криму Сергій Цеков запропонував виготовити й зареєструвати в органах юстиції нову печатку кримського парламенту, а також розмістити на фасаді будівлі Верховної Ради АРК вивіску російською мовою "Верховный Совет Автономной республики Крым".

Однак спікер Анатолій Гриценко запропонував лише вказати в Конституції АРК, що офіційною назвою представницького органу автономії є Верховный Совет. Цю ініціативу підтримали 72 депутати з 93-х присутніх (усього - 100).

Як уже повідомлялося, депутати кримського парламенту в середу також звернулися в Конституційний Суд із проханням перевірити, чи відповідає Конституції президентський указ про присвоєння Степану Бандері звання "Герой України", а до новообраного президента Віктора Януковича - з вимогою скасувати укази про присвоєння Бандері звання "Герой України" і про вшановування воїнів ОУН-УПА.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News