Українська правда
https://www.pravda.com.ua/news/2010/03/12/4857067/

У Криму хочуть порушити справу проти нового голови МВС

П'ятниця, 12 березня 2010, 14:29


Меджліс кримсько-татарського народу збирається вимагати від Генпрокуратури порушити кримінальну справу щодо нового міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова.

Про це сказав лідер Меджлісу кримсько-татарського народу, народний депутат від НУНС Мустафа Джемілєв у четвер газеті "Комерсант-Україна".

"Ми зажадаємо від Генпрокуратури дати оцінку деяким висловленням Могильова, які ми вважаємо фашистськими і шовіністськими", - заявив він.

За словами Джемілєва, невдоволення Меджлісу викликала низка публікацій Могильова у газеті "Кримська правда" у 2008 році, зокрема стаття "У Криму назріває конфлікт за косовським сценарієм", де кримські татари називалися "поплічниками Адольфа Гітлера".

"Ця абсолютно неприпустима риторика сталінських часів образила всіх татар півострова. Сумно для країни, що люди з таким мисленням займають високі посади", - заявив Джемілєв.

Він наголосив, що Меджліс вимагатиме від Генпрокуратури порушити щодо Могильова справу за ст. 161 Кримінального кодексу ("розпалювання національної ворожнечі").

Хоча Джемілєв не упевнений, що звернення до Генпрокуратури принесе успіх.

"За нинішньої влади я не знаю, чого нам очікувати, і чи будуть наші вимоги реалізовані", - сказав він.

"Якщо ні, то ми звернемося у найрізноманітніші європейські інстанції. Ми цю справу так не залишимо!", - запевнив лідер Меджлісу.

Як відомо, Могильов у четвер очолив Міністерство внутрішніх справ України.

Меджліс не вперше звинувачує його в обмеженні прав кримських татар.

У листопаді 2007 року за вказівкою Могильова, який тоді очолював Головне управління МВС у Криму, співробітники міліції взяли участь у знесенні незаконних, на їхню думку, будівель на плато Ай-Петрі. У результаті виникли масові зіткнення між міліцією і кримськими татарами.

© 2000-2018 "Українська правда"
Передрук матеріалів тільки за наявністю гіперпосилання на www.pravda.com.ua