Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко написав главі Європарламенту, що польські герої такі ж, як Бандера

Четвер, 25 березня 2010, 13:59

Екс-президент Віктор Ющенко висловив президенту Європарламенту Єжи Бузеку своє здивування позицією Європарламенту щодо героїзації Степана Бандери.

У листі до Бузека, текст якого наводить прес-служба "Нашої України", Ющенко стверджує, що своїм указом заслужено вшанував Бандеру.

"Моє рішення не було випадковим. Воно базувалося на висновках вчених – істориків і дослідників архівів. Це рішення стало виявом належної шани особі, яка своєю діяльністю безпосередньо спричинила відродження незалежної української держави", - заявляє він.

Екс-президент зазначає, що Організація українських націоналістів під керівництвом Бандери проголосила відродження Української держави 30 червня 1941 року, а небажання відкликати цей акт привело Бандеру в нацистський концтабір Заксенгаузен.

Ющенко зазначає, що український визвольний рух, який окупаційний режим називав "бандерівським", з кінця 1941 року вів "активну антинацистську боротьбу, сприяючи перемозі європейських демократичних цінностей над тоталітаризмом".

Він наголошує, що "жертвою тоталітарних режимів стала вся родина Бандери", а сам Степан Бандера після війни продовжив "активну політичну роботу" за здобуття Україною незалежності і як ворог радянського режиму був убитий кіллером КГБ у 1959 році, ще за життя ставши "символом визвольної боротьби" українців.

Ющенко вказує, що українців "намагалися позбавити власної історії", окремі особистості чи цілі періоди нашого минулого замовчувалися чи подавалися спотворено, "зрадниками представлялися ті діячі національного руху, які чи не найбільше спричинилися до визволення народу – Іван Мазепа, Симон Петлюра і Степан Бандера".

"Нещодавно розпочалася системна робота із відродження національної пам’яті українців, повернення правди про наше минуле", - заявляє Ющенко.

"Вам як представнику польського народу ці процеси мають бути особливо зрозумілі. Адже і Ваша держава перейшла через болісний, але вкрай необхідний період перегляду минулого, формування власного погляду на свою історію", - пише він Бузеку.

"Полякам довелося подолати замовчування Катині, брехню про Варшавське повстання чи героїчний опір вояків Армії Крайової", - зазначає Ющенко, нагадуючи, що й між українським та польським народами були протистояння, тож "певні сторінки нашого минулого чи його діячі" будуть по-різному сприйматися українцями та поляками.

"Польські герої своїми вчинками часто не вписуються у наше бачення історії, виступаючи радше як її антигерої, схоже є й з українськими", - зазначає Ющенко.

"Порозуміння в оцінці Армії Крайової чи Української Повстанської Армії повинно опиратися не на те, що одні вбивали українців, а інші поляків (цього не слід забувати і віддавати належну шану жертвам конфлікту з обох сторін). Порозуміння повинно опиратися на те, що обидві структури завзято протистояли тоталітарним режимам, боролися за національне визволення своїх народів", - запевняє екс-президент.

За словами Ющенка, "повернення до правди про минуле, яким болісним воно не було б, - це запорука демократичного розвитку у майбутньому".

"Робота в цьому напрямку є втіленням у життя справжніх європейських цінностей, тому ми продовжуватимемо її. Українці повинні донести Європі і світові правду про тих, хто боровся за наше визволення", - заявляє Ющенко і висловлює сподівання на розуміння.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування