Медведько: Факт отруєння Ющенка доведений. Можуть бути нові версії?

Четвер, 15 квітня 2010, 10:39

Генпрокурор Олександр Медведько не виключає, що у справі про отруєння Віктора Ющенко можуть з'явитися нові версії.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна", коментуючи хід слідства у даній справі і кадрові перестановки в слідчій групі.  

"Нічого страшного поки не відбувається, цю справу ніхто ні в кого не забирав. Галина Іванівна Климович (голова слідчої групи) до 19 квітня перебуває у відпустці", - сказав Медведько, наголосивши що справу в Климович не забирали, а це питання політизоване.

Коментуючи конфлікт Климович із заступником генпрокурора Віталієм Щоткіним Медведько зазначив, що Щоткін хотів контролювати розслідування всіх доручених йому кримінальних справ, бо "без вивчення всіх матеріалів не зможе нормально виконувати" доручення генпрокурора, - і Медведько вважає, що Щоткін правий.

Але Климович "у якийсь момент заявила", що з заступником генпрокурора Миколою Голомшею, який раніше курирував розслідування резонансних справ, вони працювали по-іншому, а "у Щоткіна інше бачення ситуації".

"Можливо, у Галини Іванівни такий підхід - тільки вона повинна знати цю справу. Але, зрештою, це ж не особиста справа, а слідство - не приватна крамничка, і тут жодної таємниці від прокурора, який наглядає, бути не повинно", - заявив генпрокурор.

"Поки вона у відпустці, частина кримінальної справи вивчається, а частина знаходиться в її сейфі. Вийде з відпустки - будуть вивчати всі матеріали", - сказав він.

На запитання, чи можуть, на його думку, після виходу Климович із відпустки і вивчення матеріалів справи, відпрацьовуватися нові версії, Медведько сказав:

"Можливо, з'являться нові версії. Галина Іванівна вже не один рік займається цією кримінальною справою, але поки конкретного результату немає".

"Але я упевнений: факт отруєння доведений матеріалами кримінальної справи", - підкреслив Медведько.

На запитання, чи має він на увазі навмисне отруєння, генпрокурор відповів: "Є факт отруєння президента. Для того щоб говорити, навмисне воно чи ненавмисне, потрібно встановити того, хто отруїв, і лише після цього заявляти про намір чи необережність".

"Я вважаю, що цей злочин поки не розкрито, і, звісно, Віталій Щоткін як досвідчений професіонал, який понад 30 років займається слідством, свіжим поглядом подивиться на цю кримінальну справу. Можливо, будуть нові версії, але давайте поговоримо про це після того, як ми вивчимо всі томи кримінальної справи".

На запитання, чи буде створена нова слідча група, якщо будуть розроблятися нові версії, Медведько лише сказав: "Не готовий сказати, подивимося. Я послухаю курируючого заступника. Якщо в нього буде така пропозиція, можливо, буде прийняте відповідне рішення - поки не знаю".

Коментуючи слова віце-прем'єра з силових питань Володимира Сівковича про те, що на допит він піде тільки до генпрокурора, Медведько сказав: "Я з ним не вирішував це питання. Може, він не довіряє Климович, членам слідчої групи, я це допускаю".

"Якщо буде необхідність у цьому допиті, то нагадаю, що я сам багато років пропрацював слідчим, тож і Сівковича теж зможу допитати. Ось Щоткін вивчить справу і скаже, чи є необхідність у допиті Сівковича. Якщо є - він буде допитаний. Якщо потрібно, щоб це зробив генеральний прокурор, я це зроблю", - пообіцяв Медведько.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування