Табачник запланував "єдиний урок пам'яті" з Росією

Вівторок, 20 квітня 2010, 09:01

Міністерства освіти й науки України та Росії планують провести єдиний урок пам'яті, присвячений 65-річчю перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Міністри освіти України і РФ Дмитро Табачник і Андрій Фурсенко домовилися про проведення такого уроку під час засідання гуманітарного підкомітету україно-російської міждержавної комісії, яке проходило 7-8 квітня у Москві.

Урок планується провести в квітні-травні у всіх школах України та Росії, пише газета "Комерсант-Україна".

Відповідно до рекомендацій Міносвіти РФ, урок у російських школах має відбутися 7 травня. При цьому у відповідних рекомендаціях Міносвіти України дата проведення такого уроку в школах нашої країни не вказується.

Адміністраціям навчальних закладів РФ слід забезпечити краєзнавчу і розшукову роботу школярів, шефство над учасниками Великої Вітчизняної війни, а також проведення урочистих і військово-спортивних заходів.

"Варто акцентувати увагу на героїчних сторінках спільної історії країн СНД, бойових подвигах земляків, на миролюбній зовнішній політиці держав-учасників СНД", - говориться в рекомендаціях, опублікованих на сайті Міносвіти РФ.

При цьому в міністерстві освіти Росії не уточнили, чи будуть учням розповідати про діяльність ОУН-УПА.

"Зміст уроків буде визначатися загальноосвітньою установою відповідно до методичних рекомендацій і врахування віку школярів", - заявили газеті в прес-службі Міносвіти РФ.

Теми занять не зазначені й у рекомендаціях Міністерства освіти й науки України.

"Уроки для учнів початкової й основної школи слід проводити на основі подій з історії рідного краю. Важливо розкрити історичне значення перемоги над загарбниками, показати причини героїзму і самовідданості визволителів України", - говориться в рекомендаціях Міносвіти України.

Як повідомив заступник міністра освіти й науки України Тарас Фініков, відомство рекомендує школам провести урок пам'яті вперше за останні 3 роки.

"Проведення уроків пам'яті, присвячених перемозі у Великій Вітчизняній війні, не віталося колишнім міністром освіти (Іваном Вакарчуком), тому наказів про їхнє проведення не видавалося", - зазначив Фініков.

Утім, за словами екс-міністра освіти Станіслава Николаєнка, такі уроки проводилися за рішенням адміністрацій шкіл.

Представники Конгресу українських націоналістів не схвалюють єдину інтерпретацію історичних подій в Україні і Росії. На думку голови КУН Олексія Івченка, "такі уроки можуть призвести до того, що наші діти стануть сприймати історичні факти з погляду ідеології чужої держави".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...