Ще трьом каналам із російською "пропискою" відкрили шлях в Україну

Четвер, 22 квітня 2010, 13:26

Міжнародні версії російських каналів "РТР-Планета" та TVCi, а також зареєстрований в Росії "Теле 9" внесені до списку адаптованих каналів в Україні.

Відповідне рішеня ухвалила Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 21 квітня, повідомляє "Телекритика".

Цим рішенням Нацрада внесла доповнення до Переліку програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і ретрансляція яких на території України не обмежується згідно з ч. 1 ст. 42 закону "Про телебачення і радіомовлення".

Відтак, до так званого списку адаптованих каналів долучені три мовники: "РТР-Планета" (міжнародна версія російського державного телеканалу "Росія"), TVCi (міжнародна версія російського телеканалу "ТВ-Центр") і "Теле 9" (мовник з російською реєстрацію, але ізраїльським контентом: новини Ізраїлю та близького сходу).

Як наголосив голова Нацради Володимир Манжосов, щодо останнього телеканалу навіть є рекомендаційний лист від посольства України в Ізраїлі.

За словами першого заступника голови Нацради Оксани Головатенко, цих трьох мовників промоніторила контрольно-аналітична служба регуляторного органу і в неї не виникло зауважень. 

Телеканал "Беларусь ТВ", який за проектом рішення також мав потрапити до списку адаптованих, Нацрада поки не долучила, бо виявились проблеми в угодах, які найближчим часом мають бути вирішені.

Таким чином, станом на 21 квітня Перелік іноземних програм, ретрансляція яких не обмежується, містить 112 телеканалів.

У березні 2009 року Нацрада висувала "РТР-Планета" низку вимог: РТР мав стати ліцензіатом Нацради України; мав спростувати подану в ефір неправдиву інформацію про Україну - про тюрми ЦРУ, участь українських громадян у російсько-грузинському конфлікті та інформацію з фільму "Голод - 33. Невыученные уроки истории", який, за висновками Нацкомісії України з питань моралі, розпалює національну ворожнечу.

"РТР-Планета" пояснив, що не спростовує інформації, бо рішення українського суду не було легалізовано в Росії.

На запитання, чи відмовилася Нацрада України від цієї умови нині, чи "РТР-Планета" все ж таки її виконала, голова Нацради заявив: "Це питання юридичне, і воно повинно вирішуватися в юридичному порядку. За даними наших служб, ніяких заперечень щодо трансляції "РТР-Планета" в наших мережах немає".

А заступник голови Нацради Лариса Мудрак додала, що треба робити висновки з досвіду попередніх поків - і тепер йдеться про нову сторінку у взаєминах Нацради з іноземними мовниками, дистрибуторами і провайдерами.

"Це не питання тільки російських каналів - це питання Європейської конвенції та існування міжнародних версій мовників на території України", - заявила вона.

Водночас, члени Нацради підкреслюють, що будуть моніторити всіх і "дуже жорстко ставитися до порушень закону".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News