У Росії "підказали" Януковичу, що говорити в ПАРЄ про голодомор

П'ятниця, 23 квітня 2010, 13:40

ПАРЄ навряд чи підтримає ініціативу української делегації про визнання масового голоду в СРСР на початку 30-х років минулого сторіччя геноцидом українського народу.

Таку думку висловив голова російської делегації в Асамблеї, голова міжнародного комітету Держдуми РФ Костянтин Косачов, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Якщо у асамблеї є совість і здоровий глузд, то ця поправка буде відхилена", - сказав він журналістам у п'ятницю.

Косачов нагадав, що в понеділок у Страсбурзі відкривається весняна сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, на якій 28 квітня планується заслухати доповідь "У пам'ять про жертв масового голоду (голодомору) на території колишнього СРСР у 30-х роках 20 сторіччя".

Цю доповідь протягом тривалого часу - з відвідуванням Росії, України, Білорусії та Казахстану, і ознайомленням з архівними документами - готував депутат асамблеї з Туреччини Мевлют Чавушоглу. У січні цього року він був обраний головою ПАРЄ, тому формально доповідачем виступить інший член Асамблеї.

"Ми задоволені тим, як готувалася доповідь, а також тим, що до неї долучені пояснювальні записки не лише Росії й України, але і Білорусії і Казахстану, і представники цих двох останніх країн не згодні з вимогою деяких представників України вважати масовий голод геноцидом українського народу", - зазначив Косачов.

Разом із тим він повідомив, що Комісія асамблеї з юридичних питань пропонує схвалити 5 поправок, внесених до тексту доповіді.

"Із цих 5 поправок - 4 неприйнятні для російської делегації, у тому числі та, котра пропонує визнати масовий голод геноцидом українського народу", - заявив Косачов.

Він зазначив, що напередодні розгляду цього питання 27 квітня на засіданні асамблеї очікується виступ президента України Віктора Януковича.

"Сподіваюся, що він підтвердить свою позицію з цього питання, про яку він заявляв ще до обрання президентом України, і яка цілковито збігається з нашою оцінкою про те, що масовий голод був спільною трагедією всіх народів колишнього СРСР", - заявив Косачов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News