Тігіпко збирається і далі вганяти Україну в борги?

Понеділок, 26 квітня 2010, 15:07
Віце-прем'єр з економічних реформ Сергій Тігіпко розраховує отримати від МВФ 19-20 мільярдів доларів протягом двох з половиною років.

Про це він заявив в інтерв'ю "Економічним вістям", опублікованому в понеділок.

При цьому Тігіпко зазначив, що МВФ поки не дав чіткої відповіді.

Віце-прем'єр заявив, що після перегляду газових угод між Україною і Росією з МВФ стало набагато легше працювати: "Вашингтон позитивно сприйняв цю новину".

"Угоду, анульовану двома сторонами, з ціною 334 долара за 1 тис. куб. м, складно назвати ідеальною. Минулого року за цією угодою Росія нарахувала нам 4,5 мільярда штрафу", - сказав він.

"Завдяки новим домовленостям питання про підвищення тарифів не стоїть так гостро. Однак я вважаю, що уряд зобов'язаний піти на непопулярні заходи і підвищити тарифи на газ", - сказав він.

За словами віце-прем'єра, МВФ чітко окреслив формулу співпраці: можна підвищувати соціальні стандарти, але при цьому треба вписатися в 5% ВВП дефіциту бюджету і 1% - для НАК "Нафтогаз України".

Тігіпко вважає, що в нинішній ситуації уряд не має права не домовлятися з фондом: "Позичити таку суму на зовнішньому ринку нереально. Якщо ми й знайдемо кредитора, ставки будуть високими, як результат - недовіра до країни тільки посилиться".

"Програма співробітництва - запорука успішних взаємин зі Світовим банком і Євросоюзом, на кредити яких Україна також розраховує", - сказав він.

"У нас на хорошому рівні готовності дві програми з цими організаціями, які дозволять нам отримати близько 800 мільйонів доларів як раз на покриття бюджетного дефіциту і фінансування низки інвестиційних проектів у сфері енергозбереження", - сказав він.

Крім того, за словами Тігіпка близько 650 мільйонів євро Україна розраховує отримати від Євросоюзу: "Ці кошти також підуть на фінансування дефіциту бюджету".

При цьому віце-прем'єр, який у понеділок відвідав МВФ, не сподівається на "конкретні результати переговорів": "Багато що залежить від підсумків переговорів у великій політиці".

"Росіяни роблять серйозний вплив на процес переговорів, у них сильна позиція у фонді, і нам потрібна їхня підтримка", - зазначає Тігіпко.

"Найближчим часом ми підключимо американців, я маю намір зустрічатися з керівництвом фінансового блоку уряду США", - додав він.

Як відомо в листопаді 2008 року МВФ схвалив дворічну кредитну програму для України на загальну суму 16,4 мільярдів доларів, тоді Віктор Янукович критикував Юлію Тимошенко за те, що вона брала в борг.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
22:41
Новини економіки 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з РФ
Усі новини...