Балога пророкує опозицію "нового формату" незабаром

П'ятниця, 21 травня 2010, 16:19

Лідер партії "Єдиний центр" Віктор Балога прогнозує створення нового опозиційного формату незабаром.

Про це він сказав в інтерв'ю журналу "Профіль".

"Опозиції в європейському розумінні сьогодні в Україні немає. Є декілька політичних сил і політиків, на рахунку в яких сьогодні лише декларації їхньої опозиційності", - зазначив Балога.

На його думку, зараз "немає ні яскравих ідей, ні зрозумілої мети, ні плану конкретних дій" - а є лише "непродумані заяви, нечисленні мітинги, взаємні образи й інші непривабливі речі".

"Юлія Тимошенко, зробивши ставку на таких союзників, по суті, розгорнулася на 180 градусів і уперлася в стінку, опинилася не те що у вчорашньому дні - у минулому сторіччі", - сказав Балога.

За його словами, "Комітет захисту України - це, по суті, самодіяльний хоровий колектив, у якому один із солістів захотів стати ще й художнім керівником, і головним диригентом".

"У сучасному світі ці всі заклики "давайте рятувати" уже не здатні ні підняти людей на протест, ні справити хоча б мінімальне враження на владу. Зверніть увагу на абсолютно спокійну реакцію влади на Комітет: крім глузування, я не побачив навіть найменшої тривоги", - зазначив Балога.

Але він не вважає, що влада зможе весь час ігнорувати опозицію.

"Зараз на ідею ефективної і відповідальної опозиції в Україні деякі з не дуже мудрих спікерів влади поспішають покласти могильну плиту. Але цього не варто робити хоча б тому, що нікуди не дівся потенціал впливових політичних сил, які не згодні з діями влади", - зазначив Балога.

"Вони зараз прийдуть у себе і запропонують новий опозиційний формат. Отоді влада вже не зможе не помітити опозицію, у якої буде і мета, і ідеї, і план дій", - вважає він.

За його словами, і "Тимошенко не можна списувати з рахунків, принаймні зараз".

"Інша річ, якщо вона й далі експлуатуватиме ліві погляди і популізм, її електоральна основа критично скоротиться. Хоча серед її виборців є міцне ядро тих, хто любить Тимошенко просто за те, що вона така є на світі", - сказав Балога.

"А головна загроза для Юлії Тимошенко криється в самій Тимошенко: вона усіх вважає своїми конкурентами, тому й поводиться відповідним чином. Тому, незважаючи на риторичні заклики, вона і не змогла стати одним із об'єднавчих елементів опозиції", - додав він.

Коментуючи виклик Тимошенко до прокуратури, Балога висловив думку, що "влада зараз буде робити все можливе, щоб Тимошенко нервувала", і "тухла справа" спрямована не на те, щоб покарати лідера БЮТ, а на те, щоб обмежити її активність.   

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування