"Криму сепаратизм не загрожує, на даному етапі точно" - Хорошковський

Понеділок, 31 травня 2010, 09:46

Голова Служби безпеки України Валерій Хорошковський вважає, що Криму сепаратизм на даному етапі не загрожує.

"Я вважаю, що Криму сепаратизм не загрожує, на даному етапі - так точно", - заявив він в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна", коментуючи думку колишнього голови СБУ Валентина Наливайченка.

"Так, там дещо інша культура. Так, історично так склалося, що більшість населення там говорить російською мовою. Але в Криму живуть українці, і вони відчувають себе українцями, у тому числі, до речі, й у Севастополі. Тому говорити про те, що в Криму на сьогодні розвинуті сепаратистські настрої, я не можу", - сказав Хорошковський.

"Більше того, саме зі зміною внутрішньої політики в Україні - зміною ставлення до тієї ж російської мови, російської культури й так далі - ті сепаратистські настрої, які спостерігалися раніше, вщухнуть, бо втратиться сенс", - переконаний він.

Голова СБУ наголосив, що "з такими речами, як настрій у суспільстві, потрібно поводитися дуже тонко - не можна нічого нав'язувати".

"Якщо, вибачаюся за брутальність, увесь час б'ють у ніс, то, безумовно, починаєш ухилятися - хочеш того чи ні", - вважає Хорошковський.

"У Криму конкретна історична ситуація, відповідно, якщо ми хочемо її змінити, треба працювати тонко, через виховання, школу. Звісно, зміни настануть не швидко, але через 5-10 років така тактика дасть упевнений, стійкий результат", - упевнений він.

На запитання про те, як він оцінює загрозу міжнародного тероризму в Україні, зокрема, з огляду на ісламістські організації в Криму, голова СБУ зазначив: "На жаль, жодна країна у світі не може бути від цього застрахована, і це, безумовно, та зона ризику, у якій ми перебуваємо".

Водночас, за його словами, "Україна не є країною з підвищеною небезпекою терористичної загрози".

"У нас дуже добре налагоджена система збору інформації, яка дозволяє на ранніх стадіях виявляти загрози терористичних актів і протидіяти їм", - запевнив Хорошковський.

"У Криму є певна особливість, і вона не пов'язана з кримсько-татарським населенням. Вона, радше, пов'язана з місцевістю, географією - на півострові є зони, у яких зручно зустрічатися, проводити закриті збори, організовувати табори", - зазначив голова СБУ.

"Так, справді, ми маємо інформацію щодо певного роду терористичних організацій. Але вони розглядають Україну радше не як зону дії, а як зону відсиджування чи підготовки операцій по інших державах", - додав Хорошковський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News