Макаренку "шиють" службову недбалість

Четвер, 24 червня 2010, 19:21
Щодо екс-глави Держмитслужби Анатолія Макаренка порушено кримінальну справу за статтею "службова недбалість".

Відповідну заяву зробив у четвер адвокат колишнього чиновника Євген Солодко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Він уточнив, що 23 червня Макаренко був викликаний на допит у Службу безпеки в якості свідка у "справі Діденка" (колишній перший заступник глави правління "Нафтогазу" Ігор Діденко).

"У СБУ їм довелося перебувати весь день, і врешті-решт їм повідомили про те, що відносно Макаренка складено протокол затримання і пред'явили постанову про порушення кримінальної справи за статтею "службова недбалість", - йдеться у повідомленні.

Солодко відзначив поспішність обрання запобіжного заходу для свого підзахисного, "оскільки термін затримання набагато більше 72 годин з моменту затримання", повідомляє агентство.

Крім того, за словами адвоката, незрозумілим залишається питання - чому запобіжний захід обирається в Печерському районному суді.

Адвокат зазначив, що був поставлений перед фактом безпосередньо напередодні засідання з обрання запобіжного заходу.

"Я в будь-якому випадку буду ставити питання, що Печерський суд не має права розглядати цю справу", - сказав він, додавши, що буде оскаржувати постанову про порушення кримінальної справи відносно свого підзахисного в районному суді за підсудністю.

Солодко не став конкретизувати, які питання задавали його підзахисному, уточнивши, що "питання стосувалися розпоряджень щодо розмитнення газу - хто давав ці розпорядження".

"Макаренку давалися документи з певними візами, реквізитами і він їх коментував", - цитує адвоката агентство.

На питання, чи змушували Макаренка свідчити проти колишнього прем'єра Юлії Тимошенко, адвокат сказав: "У моїй присутності такого не було, а чи були плани на такі свідчення - треба запитати у слідчого".

На переконання Солодко, з точки зору кримінального процесу поведінка Макаренка "бездоганна": "Його затримувати підстав реальних не було".
    
На питання, хто давав доручення на розмитнення газу, адвокат пояснив: "Було доручення з реквізитами апарату Кабміну, на якому вказана дата прискорення цих процедур".

"Позиція Макаренка така - всі дії, які робила Митна служба по відношенню до природного газу, вони здійснювалися виключно на підставі митного законодавства, а Кабмін говорив тільки про питання прискорення доручення, підписаного Турчиновим (на той час першим віце-прем'єром Олександром Турчиновим)", - наголошується в повідомленні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News