При об'єднанні "Газпрому" і "Нафтогазу" паритет неможливий - російська влада

Понеділок, 28 червня 2010, 16:52

Ухвалення Україною законодавства Євросоюзу щодо газу закриє їй шлях до інтеграції з Росією.

Таку думку озвучив віце-спікер Держдуми, президент НП "Російське газове товариство" Валерій Язєв, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Якщо вони його (європейське законодавство) у чистому вигляді імплементують, то вони закриють дорогу на інтеграцію з Росією", - сказав він.

Зокрема, за його словами, якщо Україна імплементує європейське законодавство, то повинна буде зняти заборони, які існують на акціонування газотранспортної системи, але при цьому виникнуть складнощі для "Газпрому" щодо отримання частки в ГТС України.

"Вони зараз стоять перед вибором. Не думаю, що є відповіді на всі ці питання. Їх реально складно знайти, в законодавчому полі я маю на увазі", - сказав Язєв.

"Законодавство України оголосило "Нафтогаз" національним надбанням, і газотранспортну систему особливо, і їм не просто політично від цього відступитися - їм потрібно знайти серйозну мотивацію", - додав він.

На думку Язєва, найбільш реалістичним стане створення спільного підприємства, куди з боку України увійде її ГТС, а "Газпром" внесе свої активи з видобутку.

"І тут можна досягти паритету. При об'єднанні "Газпрому" і "Нафтогазу" паритет неможливий", - додав він.
   
На думку Язєва, "якщо не буде нормальних відносин, не будуть вирішені питання інтеграції шляхом обміну активами, трубопровідна система України, абсолютно очевидно, зачахне".

"Це і для Росії важливо, а для України - життєво необхідно", - підкреслив він.

Віце-спікер повідомив, що в середу в Києві відбудеться спільне засідання експертних робочих груп РГТ і Національного газового союзу України.

За словами Язєва, одне з найважливіших питань, який належить обговорити на цьому засіданні короткострокові та довгострокові перспективи споживання російського природного газу країнами Європи.

Крім того, він повідомив, що може бути продовжена робота по спільній російсько-українській програмі "Надійний трубопровідний транспорт", а також будуть розглянуті питання удосконалення міжнародного правового регулювання транзиту газу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News