У Хорошковського знають, хто чинить "провокації" та "диверсії" проти СБУ

Вівторок, 29 червня 2010, 12:32

В оточенні голови СБУ Валерія Хорошковського говорять про провокації з боку опозиційних діячів.

Як сказало газеті "Сегодня" джерело в оточенні Хорошковського, саме вони стоять за інцидентами з активісткою FEMEN і журналістом газети "Комерсант-Україна", російським громадянином Артемом Скоропадським.

"Зараз іде розгляд, але ми вже знаємо, що це провокація з боку опозиційних діячів. За їхнім завданням якісь ліві люди зустрічалися з журналістами і цими дівчатками, представляючись співробітниками СБУ", - заявило це джерело.

"Ну самі подумайте, який нам сенс у таких зустрічах? Навіщо нам так підставлятися? Однозначно, це диверсія", - додав співрозмовник.

Джерело видання не виключило, що й у випадку з керівником німецького Фонду Конрада Аденауера в Україні Ніко Ланге була провокація.

"По інциденту з Ланге йде перевірка. Судячи з усього, напроти його прізвища в базі даних у прикордонників з'явився спеціальний "прапорець" від СБУ, який позначає заборону на в'їзд в Україну. Можливо, це якийсь збій системи. Але не виключено, що "прапорець" могли внести несанкціоновано, з метою провокації, щоб підставити владу", - сказав соратник голови СБУ.

Зі свого боку, журналіст Артем Скоропадський не вірить заяві Хорошковського про те, що депортацією за статті про опозицію йому погрожував не співробітник СБУ, а самозванець.

"Я нещодавно розмовляв із одним працівником СБУ, він мені говорив, що його колегам можуть виписувати посвідчення і на інше ім'я", - зазначив Скоропадський.

"Я знаю, що на сайті СБУ висить повідомлення, у якому вони просять мене допомогти їм у встановленні особи людини, яка із мною зустрічалася, але тоді нехай вони надішлють мені повістку чи подзвонять", - додав журналіст.

У свою чергу, екс-заступник голови СБУ, опозиційний депутат Геннадій Москаль заперечує можливість несанкціонованого доступу до системи "Гарт", яка фіксує усі в'їзди й виїзди громадян, у тому числі й персон нон грата.

"Щоб внести людину до списку персон нон грата, потрібно пройти довгу процедуру. Для початку якийсь оперуповноважений СБУ пише про це лист у прикордонслужбу, де описує, на підставі чого він це робить. Потім цей лист завіряє начальник його відділу, потім голова облуправління СБУ, потім сам голова СБУ або його заступник. Далі лист відправляється в прикордонслужбу. І тільки після цього він уже потрапляє в систему "Гарт". Несанкціонований доступ до неї виключений", - сказав Москаль.

Він також зазначив, що і при президенті Вікторі Ющенку "з Банкової постійно надходили вказівки - цього закрити, того закрити".

"(Екс-глава СБУ) Наливайченко списки по тричі на день носив. Мені тому й довелося з СБУ піти. Але одна справа віддати наказ, а зовсім інша справа знайти людей, які цей наказ виконають. У ті часи таких охочих було знайти важко. Тепер, очевидь, легше", - сказав Москаль виданню.

Газета "Сегодня" входить у холдинг "регіонала" Рината Ахметова.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування