Freedom House: Україна може перестати бути вільною

П'ятниця, 4 червня 2010, 11:30
 

Україна може втратити статус вільної країни в класифікації організації Freedom House.

Про це заявив співредактор звіту "Гірші з найгірших 2010: найбільш репресивні суспільства" Арч Паддінґтон, повідомляє Радіо Cвобода.

"Ми занепокоєні розвитком подій в Україні. Україна належить до категорії вільних країн, але вільних країн, які мають деякі проблеми", - сказав він.

"Тому, якщо відбудеться навіть незначне погіршення, Україна потрапить до категорії "частково вільних" країн", - попереджає експерт "Дому Свободи".

Водночас, згідно зі звітом, список найрепресивніших режимів у світі очолюють Бірма, Екваторіальна Гвінея, Еритрея, Лівія, Північна Корея, Сомалі, Судан, дві пострадянські країни Узбекистан і Туркменистан та Тибет.

Не набагато краще виглядають справи в Білорусі, Китаї, Кубі, Саудівській Аравії чи Сирії. Там так само утискають політичні права, але ситуація з громадянськими свободами є трохи ліпша. До цієї ж категорії дослідники зараховують і Південну Осетію та Західну Сахару.

Аналітики "Дому Свободи", які стежать за розвитком свобод у світі, констатують, що ситуація погіршується вже четвертий рік поспіль. Паддінґтон пояснює цю тенденцію зміною розкладу сил у світі. 

"Вплив головних демократичних країн, включно зі Сполученими Штатами, дещо зменшився", - вважає він.

"Одночасно зріс вплив головних авторитарних країн, таких як Росія, Китай, Іран та Венесуела. Для деяких країн це стало сигналом до того, що вони можуть не дотримуватися стандартів щодо прав людини, бо є впливові авторитарні країни, які нададуть їм дипломатичну й економічну підтримку", - зазначив експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News