Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Американський експерт: Відносини з Україною погіршуються через Януковича

Четвер, 1 липня 2010, 10:51

Відносини Сполучених Штатів Америки з Україною стрімко погіршуються через політику президента Віктора Януковича.

Про це заявив керівник програми з питань європейської безпеки в американській аналітичній корпорації "РЕНД" Стівен Лерребі в інтерв'ю Радіо "Свобода" напередодні візиту держсекретаря США Гілларі Клінтон до Києва.

На запитання, які "батоги" і "пироги" нині мають американці для України, вашингтонський експерт відповів:

"Щодо "пирогів", то зрозуміло, що Україні потрібна фінансова допомога і в США тут є певні можливості. Також США можуть впливати на рішення Міжнародного валютного фонду. Тому, до певної міри, є економічний вплив. А стосовно "батогів", то їх у США небагато".

"Справа в тому, що відносини з Україною погіршуються дуже швидко через політику, яку проводить пан Янукович. Як виглядає, він не розуміє різниці між пошуком рівноваги і підпорядкуванням. Він стрімко пішов на зближення з Росією, що ставить під загрозу незалежність України і її демократичний розвиток", - заявив Лерребі.

На його думку, курс на позаблоковість України, проголошений Януковичем, - "це нейтральна позиція лише за назвою".

"Насправді йдеться про дуже тісні відносини з Росією, коли Москва має дедалі більший вплив на українську політику. Я переконаний у тому, що Україна повинна мати добрі відносини з Росією, але справжній нейтралітет має полягати у тому, щоб Україна також йшла європейським курсом і робила те, що для цього потрібно", - заявив експерт.

"Але пан Янукович цього не робить. Він продовжив оренду російського Чорноморського флоту, це підриває незалежність України, а не зміцнює її", - додав Лерребі.

Він також сумнівається в можливості нових україно-американських ініціатив зараз у сфері безпеки та оборони.

"Досі я не бачив, щоб пан Янукович виявляв зацікавленість у зміцненні безпеки України. Він ясно дав зрозуміти, що не зацікавлений у вступі до НАТО і посиленні контактів зі західним оборонним істеблішментом", - заявив вашингтонський експерт.

При цьому він не вважає, що "перезавантаження американсько-російських відносин" могло вплинути на українську зовнішню політику.

"США дали чітко зрозуміти, що не приймають концепції сфери інтересів, привілейованих інтересів, будь-якої країни, включно з Росією. США також заявили про бажання поглиблювати відносини з Україною. Але через політику, яку проводить пан Янукович, це досить складно робити", - сказав Лерребі.

Експерт констатував, що позитивів в Україні за нової влади "поки що дуже мало".

"Представлена програма реформ має деякі позитивні моменти. Але є всі підстави бути скептиком, чи ці обіцянки виконають. Я бачу деякі обнадійливі сигнали, але вони дуже слабкі з огляду на курс, яким пішов пан Янукович, і з огляду на його попередню політику", - сказав Лерребі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування