Томенко "рознюхав", що реставрацією музею Шевченка займатиметься подруга Януковича

Понеділок, 26 липня 2010, 13:40

Віце-спікер Микола Томенко просить президента Віктора Януковича організувати публічне обговорення ситуації щодо завершення реставрації меморіального музею Тараса Шевченка в Каневі.

Про це він написав у листі Януковичу, повідомляє прес-служба депутата.

Томенко зазначив, що за основу реставраційних робіт музею був взятий проект одного з фундаторів Української Академії мистецтв, автора Малого і Великого Державного Герба України Василя Кричевського, "який на базі історичних матеріалів передбачав відтворення колориту українських народних традицій у стилі та інтер‘єрі музею".

Проект був схвалений Науково-методичною радою з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури і мистецтв в грудні 2003 року та підтриманий Національною Академією мистецтв, Національною Академією архітектури, Національною Академією будівництва.

Проте, за словами Томенка, 28 травня 2010 року президією Науково-методичної ради Міністерства культури "без відповідного публічного обговорення та проведення відкритого конкурсу було прийнято рішення про радикальну зміну планів реконструкції - затвердження модерністської Концепції, тематичної структури та ескізного проекту експозиції музею Шевченка, розроблених ТАМ "Л.Скорик".

Віце-спікер наголосив, що прийняті ТАМ "Л.Скорик" рішення "суттєво суперечать автентичному задуму Кричевського, втіленому у реставраційному проекті, готовність якого на сьогоднішній день вже складає біля 70%".

"І головне, швидка реалізація нової концепції реставрації Меморіального музею, на думку митців, свідчить про активне втручання у даний проект представників Вашої адміністрації", - заявив він.

"Враховуючи наведене, вважаю за необхідне організувати публічне обговорення ситуації, що склалася навколо завершення реставраційних робіт Меморіального музею Тараса Шевченка на Чернечій горі в Каневі, за участі відомих українських архітекторів та фахівців", - пише Томенко.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування