НАТО не забуде про Україну

Вівторок, 27 липня 2010, 11:09

Україна буде фігурувати в новій стратегічній концепції НАТО.

Про це заявив новопризначений глава місії України при НАТО Ігор Долгов в інтерв'ю українським журналістам у Брюсселі, говорячи про перспективи розвитку двосторонніх відносин.

"Немає підстав очікувати, що НАТО буде переглядати статус відносин з Україною. Більше того, є підстави говорити про те, що Україна буде фігурувати і в новій стратегічній концепції НАТО. І, безумовно, Україна залишається важливим партнером для альянсу", - сказав він.

Долгов зазначив, що, оскільки Україна законодавчо закріпила позаблоковий статус, то "інтереси національної безпеки держави вимагають того, щоб цей позаблоковий статус був врахований у тих підходах, які існують у інших гравців в Європі та на євроатлантичному просторі".

"Місце країн, які не приєдналися і не мають наміру приєднуватися до будь-яких оборонних структур, в цій архітектурі безпеки має бути розглянуто окремо саме в силу цього статусу", - заявив представник України.

"Для мене, як офіційного представника України при НАТО, очевидно, що роль альянсу і нове стратегічне бачення, яке буде закріплено, також важливі для України, для національних інтересів нашої держави як позаблокової держави", - зазначив Долгов.

Він також не вважає, що у своїх відносинах з Альянсом Україна знизила свої амбіції.

"Я не бачу зменшення амбіцій, але є зміна риторики. На це орієнтував президент Віктор Янукович - і мене, і Міністерство закордонних справ - на практичну віддачу, як у відносинах з ЄС, так і у відносинах з НАТО. Ця практична віддача є і вона, будемо сподіватися, буде збільшуватися ", - сказав Долгов.

На питання, чи зазнає змін Річна національна програма на наступний рік, глава місії повідомив, що робота над цим документом вже розпочата.

"Ця програма, за нашими оцінками і оцінками наших колег по НАТО, зарекомендувала себе як дієвий, ефективний інструмент. А якщо інструмент ефективний, навіщо його міняти? Його можна вдосконалювати", - підкреслив він.

За словами Долгова, для оцінки виконання Річної національної програми на нинішній рік, яка також є першою, Україну в жовтні відвідає оціночна місія.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...