Правозахисники закликають Януковича зупинити наступ на свободу преси

Середа, 11 серпня 2010, 09:19

Міжнародний інститут преси закликає президента Віктора Януковича звернути увагу на погіршення стану свободи преси в Україні за останні півроку.

Із відповідним відкритим листом до нього найдавніша у світі всесвітня організація захисту свободи преси, членами якої є провідні світові ЗМІ, звернулася у вівторок, передає Радіо "Свобода".

Міжнародний інститут преси звертає увагу на зростання кількості нападів на журналістів в Україні і на клімат безкарності, що викликає занепокоєння.

Організація також посилається на низку відеозаписів нападів українських правоохоронців на журналістів. Серед них - напад "Беркуту" на журналіста "Нового каналу", який намагався висвітлити акцію з назвою "Волинська різанина" в Києві у квітні, напад представника Управління держохорони на журналіста телеканалу "СТБ" в червні та квітневий напад представників міліції на журналістів газети "Експрес" на Львівщині.

Однією з головних причин для занепокоєння міжнародних захисників свободи преси були й намагання через суд скасувати надання частот телеканалам "ТВі" та "5 каналу".

У листі до Януковича правозахисники звертають увагу також на "очевидне розмивання межі між виконанням обов'язків на урядовій посаді і власництвом на приватний засіб інформації", маючи на увазі Валерія Хорошковського, який очолює Службу безпеки і водночас є власником медіа-групи "Інтер", за позовом однієї з компаній якої позбавляли частот "ТВі" і "5 канал".

Організація закликали президента України домогтися, зокрема, щоб нападників на журналістів встановили і притягли до відповідальності.

Як заявила нинішній керівник Міжнародного інституту преси Алісон Бетел МакКензі, правозахисники сподіваються, що Віктор Янукович візьме до уваги їхнє занепокоєння і вживе заходів.

"Після кількох років поступу в галузі свободи преси Україна нині ризикує втратити ці здобутки і знову сповзти у клімат залякування, що характеризується відсутністю незалежних новин", - попередила керівник Міжнародного інституту преси.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування