Міліція накрила схему ввезення "сірих" VIP-машин для Тігіпка, Гайдука і Кº

Середа, 1 вересня 2010, 17:07

Дипломати ізраїльського посольства в Україні незаконно ввезли в країну і продали дорогі автомобілі сумарною вартістю майже 3 мільйони доларів.

Покупцями машин класу "люкс", які ввозилися в країну за "сірими" схемами, які передбачають відхід від сплати податків, виступили українські політики і члени їхніх сімей.

Про це йдеться в довідці Головного управління з боротьби з організованою злочинністю міністерства внутрішніх справ, пише "Дзеркало тижня".

Як вказується в документі, в ході оперативно-розшукових заходів співробітниками ГУБОЗ було отримано інформацію про те, що аташе посольства Ізраїлю в Україні Аркадій Бабицький, Єлі Гор і Юла Гор причетні до незаконного ввезення та реалізації товарів на території країни, а саме легкових автомобілів.

У довідці зазначається, що в 2009-2010 роках аташе диппредставництва ввозили і продавали машини: Bentley Brooklands, Bentley Arnage, Aston Martin DBS, BMW X6, Mercedes-Benz S 65 AMG, Mercedes-Benz G 55 AMG, Mercedes-Benz SL 550, Mercedes-Benz S 600 L, Mercedes-Benz CL 550, Lexus ES 330, Lexus LX 470, а також Infiniti FX 35.

Згідно з даними ГУБОЗ, велика частина даних автомобілів вже реалізована. Їх покупцями стали відомі українські політики і члени їхніх сімей.

Зокрема, Bentley Brooklands придбав колишній віце-прем'єр Віталій Гайдук. Bentley Arnage купив екс-депутат Київської міської ради Ігор Скосар. Aston Martin DBS придбав перший заступник голови Київської обласної ради Юрій Павлов.

Водночас дочка віце-прем'єра Сергія Тігіпка Анна купила Mercedes-Benz SL 550. А депутат Луганської облради Сергій Шахов придбав Mercedes-Benz S 600 L.

За даними міліції, отримавши необхідні документи від представників посольства Ізраїлю, службові особи Київської центральної спецмитниці, "діючи на користь третіх осіб", надавали статус автомобілю для постійного використання транспортного засобу "в порушення вимог законодавчих та нормативних документів, що регулюють митне оформлення транспортних засобів, які тимчасово ввозяться в Україну для офіційного (службового) використання дипломатичними, консульськими установами та їхніми співробітниками".

Дане свідоцтво надає право проводити державну реєстрацію та зняття з обліку для реалізації транспортного засобу підрозділами МВС України.

Співробітниками ГУБОЗ вже направлені запити в правоохоронні органи США та Німеччини з метою встановлення законного походження документів, які подавалися до митних органів при ввезенні транспортних засобів на територію України.

В ізраїльському диппредставництві сказали, що нічого не знають про інцидент з незаконним ввезенням і продажем автомобілів.

Як уточнила заступник посла Ольга Дольбурт, вони вже звернулися з відповідним запитом до українських правоохоронних органів з метою прояснити ситуацію.

У свою чергу заступник голови Держмитниці Степан Деріволков не зміг підтвердити або спростувати факт незаконного продажу дорогих автомобілів.

Він пояснив це тим, що "співробітники УБОЗ вилучили в Київській центральній спеціалізованій митниці всі документи, які стосуються даної справи".

Деріволков також уточнив, що йому невідомо, чи порушено кримінальну справу за фактом незаконного продажу автомобілів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування