СБУ клянеться, що істориків ніхто не утискає

Середа, 15 вересня 2010, 14:22
Позиція Служби безпеки України щодо відновлення історичної правди залишається незмінною.

Про це йдеться у заяві, яку поширила прес-служба відомства.

"Тому необґрунтовані заяви про начебто згортання роботи у цьому напрямку і "утиски" істориків вводять в оману українських громадян і міжнародну спільноту", - вважають у службі.

Прес-служба нагадала, що "саме СБУ була ініціатором відкриття  у колишній львівській в'язниці Меморіально-дослідницького комплексу пам'яті жертв окупаційних режимів".

"До цього часу музей перебуває  на балансі СБУ, утримується за рахунок бюджету СБУ, його працівники, у тому числі його директор пан Забілий отримують зарплату в СБУ", - йдеться у заяві.

У відомстві повідомили, що 13-14 вересня у приміщеннях УСБУ у Львівській області, у яких розташовані структурні підрозділи Музею, у рамках розслідування кримінальної справи за фактом готування до розголошення співробітником СБУ державної таємниці було проведено огляд місця події. 

У заяві наголошується, що Кримінально-процесуальний кодекс визначає право слідчого вилучати під час таких процесуальних дій матеріали, документи, предмети, які мають значення для провадження кримінальної справи.

"Отже, заяви про те, що СБУ "несанкціоновано" обшукала власне приміщення, звучать абсурдно", - йдеться у заяві.

"Так само є абсурдними заяви про те, що унікальні матеріали зі свідченнями жертв політичних репресій, які знаходились у вилучених слідством комп'ютерах, начебто "будуть втрачені назавжди", - зазначили у прес-службі.

В СБУ стверджують, що працівники архіву служби, які включені до складу експертної групи, котра вивчає вилучені матеріали, "є досвідченими науковцями з великим досвідом роботи з унікальними документами, які є безперечним надбанням нашої історії".

"Наразі проводиться відповідна експертиза, після чого всі вилучені матеріали будуть повернуті до музейного фонду львівського меморіалу", - наголошується у заяві.

"Незважаючи на відповідні процесуальні дії, робота музею не зупинялась ані на хвилину. Усі бажаючі можуть відвідати його експозицію у визначений розкладом його роботи час", - заявили в СБУ.

"Інша річ, що тривіальну ситуацію дехто намагається використати як штучний привід для неконструктивної критики української спецслужби і перевести її у політичну площину", - зазначила прес-служба.

Як відомо, раніше прес-служба Центру досліджень визвольного руху заявила, що СБУ провела "несанкціонований обшук" у кабінетах істориків музею "Тюрма на Лонцького" у Львові і вилучило його майно та документи.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування