Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Соратниця Меркель сумнівається, що справа Гонгадзе розкрита

Четвер, 16 вересня 2010, 17:06
Міністр юстиції ФРН Сабіне Лойтгойзер-Шнарренберґер сумнівається у тому, що справа Георгія Гонгадзе розкрита.

Про це колишня доповідач ПАРЄ у справі журналіста заявила в інтерв'ю "Німецькій хвилі".

"Я знаю, за яких не зовсім з'ясованих обставин пан Кравченко помер насильницькою смертю. І що генерал Олексій Пукач завжди говорив, що він діяв на замовлення міністра внутрішніх справ", - сказала вона.

"Але розслідування мало дати відповідь на питання, чи міністр був один причетний до цієї справи, чи були інші замовники, які діяли в тіні. Тому я не бачу якоїсь справжньої новини по суті питання. Це було відомо раніше", - зазначила Лойтгойзер-Шнарренберґер.

Вона також радить Раді Європи "скористатися справою Гонгадзе як приводом на тлі ще одного зникнення журналіста в Україні в серпні, дуже уважно стежити за подіями в Україні".

"Я думаю, що зараз,  коли до 10-ї річниці смерті Гонгадзе намагаються остаточно закрити цю справу, варто продовжувати стежити за можливими іншими відповідальними політиками того часу. Я думаю, це дуже важливо", - зазначила міністр юстиції Німеччини.

"Справа Гонгадзе була лише одним епізодом, Рада Європи займалася багатьма іншими справами, в тому числі нападами на регіональних депутатів та іншими випадками. Це треба не забувати і стежити за подіями", - наголосила Лойтгойзер-Шнарренберґер.

Коментуючи заяви президента Віктора Януковича про зацікавленість у остаточному розслідування справи Гонгадзе, вона завила: "Це добре, що він так каже, але треба довести, що для цього справді все робиться."

"Особливо це стосується одного елементу розслідування - записів (у кабінеті екс-президента Леоніда Кучми), про які роками велися суперечки і були численні спроби провести їхню незалежну експертизу і долучити їх до розслідування", - зазначила Лойтгойзер-Шнарренберґер.

"Звичайно, є потужні спроби не допустити появи цих записів серед доказів на суді, хоча той, хто їх робив, був би не проти", - наголосила міністр юстиції ФРН.

"Я думаю, було б добре, щоб проблему правових застережень проти використання записів у кабінеті президента було вирішено, і щоб ці записи були враховані", - заявила вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...