Полювання на історика ініціював особисто Хорошковський?

Четвер, 9 вересня 2010, 15:23
Голова СБУ Валерій Хорошковський особисто дав вказівку затримати історика Руслана Забілого.

Про це йдеться в повідомленні Центру досліджень визвольного руху.

Так співробітники СБУ повідомили Забілому, що підставою для його затримання є "усна вказівка керівника Служби Валерія Хорошковського".

"Причина - перешкодити на надуманих підставах роботі із раніше розсекреченими матеріалами і таким чином обмежити їх поширення", - зазначається в документі.

Також в документі зазначається, що у Забілого вилучено приватний ноутбук і 2 зовнішніх жорстких диски. Там містилися електронні копії історичних матеріалів і його наукові дослідження.

"СБУ переконувало директора Нацмузею покинути історичні студії і йти працювати вчителем в школу, цікавилося контактами із закордонними науковцями, чи може надати докази, що тема його досліджень не є державною таємницею", - зазначається в повідомленні.

Прес-служба також додає, що Забілий пише про стратегію і тактику УПА.

В свою чергу Забілий в четвер подав скаргу на ім'я Голови СБУ з вимогою пояснити дії співробітників служби і негайно повернути приватні речі.

"Я звертаюся до вас, шановні журналісти, допомогти спільними зусиллями припинити цензуру та тиск, які поширилася вже на історію та істориків", - також звернувся Забілий до журналістів.

В свою чергу екс-директор архіву СБУ Володимир В'ятрович прокоментував заяву СБУ про те, що вони встановлюють коло осіб, яким призначалася "таємна" історична інформація від Забілого.

"Я як законослухняний громадяни допомагаю слідству і говорю - ця інформація призначалася історикам, журналістам, громадянам, всім, хто цікавиться правдивою історією України", - зазначив В'ятрович.

"Співробітники СБУ не лише намагаються приховувати злочини сталінізму, але й використовувати його практику сьогодні, наче за вікном не 2010, а 1937", - додав він.

В'ятрович переконаний, що "полювання на істориків" - все це ланки одного ланцюга, поряд із цензуруванням підручників з історії та припинення доступу до архівів.

"Я раджу владі витрачати кошти платників податків не на "спецоперації" із затриманням науковців, а зосередити свої зусилля на боротьбі із шпигунами і корупціонерами", - наголосив він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування