Кучма: Ми почали вставати з колін

Субота, 23 жовтня 2010, 16:18

Екс-президент Леонід Кучма вважає, що необхідність скасування конституційної реформи була продиктована невдачами минулої влади.

Про це він заявив під час презентації своєї книги "Зламане десятиліття" в суботу, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Віктор Янукович змушений був повернутися до старої Конституції у зв'язку з тим, що п'ятирічка "помаранчевої влади" продемонструвала: Україна не готова до парламентсько-президентської форми правління, не готова поки що жити за європейськими стандартами", - сказав Кучма.

При цьому він висловив переконання, що рішення Конституційного суду повинні беззастережно виконуватися.

Кучма також висловив думку, що 5 років "Україна йшла кудись не туди".

"Зараз ми почали вставати з колін. Перш за все, тому що перестали займатися популізмом", - переконаний він.

На думку Кучми, "помаранчева п'ятирічка" характеризувалася перманентною "боротьбою за булаву".

"У нас після кожного гетьмана зазвичай починалася боротьба за булаву, причому, кровопролитна. Ось нічого і не виходило в України. Саме тому я в книзі написав, будь в Україні свого часу свій цар або король, ми б вже давно відбулися як держава" , - сказав він.

Згадавши про підтримку західними країнами "помаранчевої революції", Кучма припустив, що там "розраховували на успіх України, але красиві гасла і реальні справи виявилися прямо протилежними".

"Європа, Америка втомилися від цієї української боротьби за владу. Саме тому сьогодні там кажуть: дайте можливість нинішній владі попрацювати і довести, що її передвиборні обіцянки не розходяться з конкретними справами", - сказав він, підкресливши, що наразі весь світ зацікавлений в стабільності України.

Торкаючись проблеми орієнтованості Україні і на захід і на схід, екс-президент сказав:

"Ми зобов'язані працювати з усім світом, з усіма країнами, де є інтереси України. І з Росією, і з Євросоюзом, і з США. А ще не забувати, що наші великі інтереси лежать в Китаї, Індії, країнах Латинської Америки".

Крім того, Кучма зазначив, що зараз залишилося дуже мало проблем, які роз'єднують український народ: "Ось, дивіться - тема НАТО вже канула в Лету".

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування