Антикорупційну роботу в Україні підміняють показовими "розправами" - експерт

Середа, 27 жовтня 2010, 11:30

Системна робота з упровадження антикорупційної політики в Україні нині підміняється показовими акціями-розправами.

Таку думку висловив керівник контактної групи Transparency International в Україні Олексій Хмара в інтерв'ю "Deutsche Welle".

"Системна буденна робота з впровадження антикорупційної політики сьогодні підміняється показовими акціями-розправами. Спіймали якихось високих екс-урядовців, або підняли якусь чутливу тему, або ще щось. Тобто використовується як показуха боротьби з корупцією", - сказав він.

Хмара зазначив, що Україна демонструє незначну тенденцію до покращення  ситуації з корупцією, оскільки є певна консолідація влади у питаннях боротьби з цим явищем.

У 2009 році парламент прийняв пакет антикорупційних законів, Кабмін запровадив посаду урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики та почав "системно впроваджувати заходи з боротьби з корупцією". Президент Віктор Янукович створив Національний антикорупційний комітет, якому доручив розробити Національну антикорупційну стратегію, зазначив експерт

Проте нині немає жодної гарантії, що боротьба з корупцією не буде використана владною командою як інструмент зведення рахунків із політичними опонентами, каже Хмара.

Крім того, застерігає експерт, боротьба з корупцією може бути використана владою як  привід для звужування основних демократичних прав і свобод, зокрема, права громадян України на доступ до інформації.

Адже законопроект про доступ до публічної інформації, схвалений громадськими організаціями та журналістами вкотре не був ухвалений парламентом та перенесений на розгляд 2 листопада. А ухвалення цього закону чітко прописане в проекті Національної антикорупційної стратегії.

"Ми бачимо, що потроху громадянське суспільство усувається від антикорупційної політики. Хоча цього вимагає нове антикорупційне законодавство, яке було прийняте минулого року, але ще не набрало чинності", - наголошує керівник контактної групи Transparency International в Україні.

Transparency International рекомендує українській владі ухвалити законопроект "Про доступ до публічної інформації"; розробити Державну програму щодо запобігання та протидії корупції на 2011-2014 роки з урахуванням напрацювань урядового антикорупційного уповноваженого та організацій громадянського суспільства, імплементувати весь пакет рекомендацій Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO) тощо.

Як повідомлялося, показник цьогорічного індексу сприйняття корупції в Україні -  2,4 проти минулорічного 2,2 (з 10-ти можливих балів). Transparency International вважає такий результат "ганьбою для нації". 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...