Депутати хочуть саджати за цензуру

Середа, 6 жовтня 2010, 17:11
Верховна Рада має намір ввести кримінальну відповідальність за цензуру.

За відповідні зміни до деяких законодавчих актів щодо посилення гарантій свободи слова, автором яких є депутат від БЮТ Олена Кондратюк, проголосували 257 депутатів.

Також документ передбачає відповідальність за порушення права на свободу літературної, художньої, наукової і технічної творчості.

Зокрема, пропонується доповнити Кримінальний кодекс нормою, яка передбачає відповідальність за вимоги посадової особи органу державної влади до журналіста попередньо узгоджувати інформацію, що поширюється, а також накладення заборони чи перешкоджання тиражуванню або поширенню інформації.

Також передбачається відповідальність за незаконний вплив у формі пропозиції утриматись від критики органів державної влади чи органів місцевого самоврядування або їх посадових осіб, утриматись від поширення певної інформації, показу окремих осіб або поширення інформації про них.

Такі дії пропонується карати обмеженням волі на строк до чотирьох років, або позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років.

Крім того, пропонується карати умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених  журналістом матеріалів та технічних засобів штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Переслідування журналіста за виконання професійних обов'язків, за критику, здійснюване службовою особою або групою осіб за попередньою змовою пропонується карати штрафом від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років.

Також документом пропонується передбачити, що один із представників уповноваженого Верховної Ради з прав людини є спеціальним представником з питань свободи слова.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування