Європарламенту не сподобалися вибори. СБУ теж дісталося

Четвер, 25 листопада 2010, 13:19

Європарламент занепокоєний останніми подіями в Україні, зокрема виборами 31 жовтня,  і вимагає розслідування втручання СБУ в демократичний процес.

Про це йдеться в резолюції Європарламенту щодо ситуації в Україні.

У резолюції наголошується, що місцеві вибори 31 жовтня цього року не встановили нового позитивного стандарту, і висловлюється жаль, що Україна змінила виборче законодавство за кілька місяців до їх проведення, повідомляє УНІАН.

"(Європарламент) шкодує, що через відмову виборчих комісій реєструвати запити опозиційних партій раніше, ніж списки Партії регіонів, правляча партія одержала перші номери в бюлетенях для голосування у 85% округів", - написано в документі.

У резолюції також наголошується, що деякі партії, зокрема "Батьківщина", не змогли зареєструвати своїх кандидатів у ряді регіонів і взяти участь у виборах.

Європарламент також шкодує, що виборчі правила залишаються предметом дискусій в Україні, і заявляє про необхідність поліпшення виборчого законодавства при співпраці з ЄС та ОБСЄ.

У документі міститься занепокоєння останнім перебігом подій, який, на думку депутатів, може привести до підриву свободи ЗМІ і плюралізму.

Депутати також наголосили на терміновій необхідності реформ законодавства, що регулює медіа-сферу, привітали намір створити в Україні Суспільне телебачення і, разом з тим, висловили жаль з приводу відкликання ліцензій у "5-го каналу" і каналу TВi.

Також євродепутати вважають за необхідне провести консенсусну конституційну реформу, яка б передбачала чіткий розподіл влади та ефективну систему заборон і противаг. У цьому контексті в резолюції наголошується на важливості співпраці з Венеціанською комісією Ради Європи.

Європейські депутати також закликали українську владу до розслідування всіх повідомлень про порушення прав і свобод, а також - роль СБУ у втручанні в демократичний процес.

Разом з тим депутати висловили задоволення прогресом у переговорах щодо угоди про асоціацію зі створенням зони вільної торгівлі і закликали Єврокомісію та Україну добитися швидкого прогресу в цьому питанні.

У документі, зокрема, визнається право України на основі статті 49 Угоди Європейського Союзу подати заявку на членство в ЄС як європейської держави, що дотримується принципів свободи, демократії, пошани до прав людини і фундаментальних свобод, верховенства права.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування