Березовський: За Мельниченком стоїть ФСБ. Це чисто "гебешна" історія

П'ятниця, 26 листопада 2010, 10:35

Російський олігарх Борис Березовський підозрює майора Миколи Мельниченка в роботі на ФСБ.

"...Ця історія (касетний скандал) була способом контролю Кучми. Візьмемо Мельниченка. З моєї точки зору, він співробітник ФСБ, оскільки, як ви знаєте, коли він нібито переховувався, він спокійно їздив до Москви і доповідав, що там відбувалося. Це я кажу, як людина глибоко залучена у все це", - сказав Березовський "Сегодня".

"У тому, що він є співробітником ФСБ, у мене немає жодних сумнівів... Це чисто гебешна історія. Якщо за Мельниченком стоїть ФСБ, то за історією (з вбивством Гонгадзе) теж стоїть ФСБ. А навіщо це потрібно було ФСБ? Тому що їй потрібно було контролювати Кучму", - додав він.

На питання, чи вважає він Кремль замовником убивства Гонгадзе, Березовський відповів, що "ця ситуація була використана для того, щоб підставити Кучму".

"Я чув ці слова Кучми про Гонгадзе, але мені категорично важко стверджувати, що саме він це замовив. Інша справа, що все це підхопили і реалізували - це вже була провокація ФСБ", - сказав він.

Березовський також пояснив, чому його Фонд громадянських свобод дав Мельниченку, якого він вважає агентом ФСБ, грант на розшифровку його плівок.

"На початку цієї історії Мельниченко виставляв себе поборником правди, а в кінці він виявився абсолютним зрадником. Ви пам'ятаєте його заяви, коли він просив мене допомогти йому вивезти його з Польщі. Я тоді послав туди літак і охоронців. А потім він став розповідати, що я провокую весь цей скандал, всю цю історію", - сказав він.

Торкаючись теми фінансування Мельниченка, Березовський заявив:

"Фонд громадянських свобод дійсно платив якусь стипендію Мельниченку, який говорив, що йому нема на що жити. Це факт. Ми оплачували витрати, пов'язані з розшифровкою плівок. Це теж факт. Я не знаю, скільки їх було - 100 тисяч, 200 тисяч, - але я цього не заперечую".