Європа дала українській владі останній шанс - експерт

Вівторок, 30 листопада 2010, 17:57

Європейський парламент, прийнявши збалансовану резолюцію щодо України, дав українській владі останній шанс.

Таку думку висловив голова Комітету парламентської співпраці ЄС-Україна в Європейському парламенті Павло Коваль під час експертного опитування Інституту Горшеніна.

Він зазначив, що збалансованість даної резолюції далася Європарламенту нелегко.

"Місцеві вибори, що пройшли 31 жовтня, стали кроком назад на шляху до європейської інтеграції - скажімо прямо", - цитує експерта УНІАН.

За його словами, Європарламент занепокоєний питаннями TВi і 5 каналу, окремими сигналами про залякування журналістів і сумнівами щодо об`єктивного висвітлення виборчої кампанії у ЗМІ.

"У мене є відчуття, що це був останній раз, коли Європарламент діяв цілком збалансовано. Ми чекаємо від Києва продовження політичних і економічних реформ. Українська влада просто не може собі дозволити допуститися помилки, особливо тепер", - вважає Коваль.

При цьому він зазначив, що резолюція виглядає добре збалансованим компромісом між політичними фракціями в Європарламенті.

"З одного боку, є критика останніх місцевих виборів, які, як я вже згадував у своїй доповіді, не створили нового позитивного стандарту, і ми чітко бачимо, що Європарламент не дуже задоволений нещодавніми проблемами зі ЗМІ", - уточнив Коваль.

"Але ми бачимо в резолюції також і деякі конструктивні заяви - особливо щодо економічних і візових питань, порушених на Саміті Україна-ЄС в Брюсселі", - додав європарламентарій.

Коваль зазначив, що ухвалення даної резолюції перед самітом Україна-ЄС могло створити ситуацію, за якої його результати могли бути гіршими для України.

"Як ми знаємо, попередня резолюція, представлена Європейською народною партією ще до місцевих виборів, була дуже критичної щодо уряду України. Тому деякі депутати хотіли відкласти голосування щодо резолюції з тим, щоб повністю оцінити процес голосування", - уточнив експерт.

"Ми прагнули дати Україні шанс, якого вона заслуговує. Проблема у тому, що Україна не використала цей шанс повністю", - вважає він.

Коваль висловив думку, що Україна добилася істотного економічного прогресу на шляху до створення зони вільної торгівлі з ЄС.

При цьому він вважає, що можливість укладання угоди з Росією про Митний союз не дуже велика.

"Ми маємо пам`ятати про те, що Україна - член СОТ, а Росія - ні. Я також не впевнений у тому, що Росія по-справжньому зацікавлена в такому союзі, оскільки це б створило ситуацію, за якої їй довелося б скасовувати мито на експорт газу і нафти до України", - вважає експерт.

"Я упевнений у тому, що президент Янукович не погодився б на білоруську версію Митного союзу з обмеженим набором товарів. Він думає більше по-європейськи, чим вважають багато спостерігачів", - сказав Коваль.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
Усі новини...